Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vem tar ansvar för mannens hälsa?

Publicerad: 15 juni 2011, 18:27


Frukostmöte i Almedalen 7 juli 2011

Svenska män har nästan fem års kortare livslängd än kvinnor. Risken att dö av akut hjärtinfarkt är två gånger högre hos män under 65 års ålder än hos kvinnor. Över 1000 fler män dör i prostatacancer varje år än kvinnor i bröstcancer. Död i självmord och missbruk är dubbelt så vanligt hos män som hos kvinnor.

Alla dessa hälsorisker går att minska genom prevention och tidiga insatser från sjukvården. Dagens Medicin bjuder in till ett frukostseminarium i Almedalen 2011 för att diskutera hur samhället och sjukvården kan  bidra till att få männen att ta ökat ansvar för sin hälsa, att ta symtom på sjukdom på allvar och söka hjälp i tid?

Praktisk information

Datum: Torsdagen den 7 juli kl 8.30-10.00.
Plats: Kinbergs plats 3, Visby.
Frukostseminariet är kostnadsfritt. Ingen föranmälan krävs. Enkel frukost serveras.

Information: Maja Florin 08-566 241 06 e-post

Preliminärt program:

8.30 Är mannens risk- och friskfaktorer en angelägenhet för sjukvården?
En vuxen kvinna har en mängd kontakter med vården under sin livstid – besök hos barnmorskan eller gynekologen, mödravård, återkommande cellprovstest och mammografiundersökningar. En vuxen man blir inte automatiskt kallad till en enda hälsokontroll i sitt liv, sedan den obligatoriska mönstringen för värnplikten upphörde. Ändå är det männen som löper störst risk att drabbas av för tidig död och som lever mest ohälsosamt.
Talare: Stefan Arver, överläkare, chef för Centrum för andrologi och sexualmedicin.

8.50 Hur får vi männen att leva mer hälsosamt?
Västerbottenprojektet startade 1985 i Norsjö i Västerbotten för att försöka bryta de höga talen för hjärt-kärlsjukdom och har sedan dess utvecklats så att det gäller hela länets befolkning. Vilka erfarenheter finns så här 25 år senare av möjligheterna att påverka männens hälsan genom att erbjuda regelbundna hälsosamtal?
Talare: Margareta Norberg, medicinsk koordinator för Västerbottens hälsoundersökningar.

9.20 Paneldiskussion: Vem tar ansvar för mannens hälsa, om han inte själv gör det?
Medverkande: Stefan Arver, Margareta Norberg, Kenneth Johansson (C), riksdagsledamot, ordförande i socialutskottet, Petra Otterblad Olausson, avdelningschef statistik och utvärdering samt folkhälsofrågor, Socialstyrelsen, Thorbjörn Larsson, vd i Vårdalstiftelsen, tidigare präst i Svenska kyrkan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News