Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Verk vill ha tydligare kriterier för receptfria läkemedel i butik

Publicerad: 15 maj 2009, 06:24

Läkemedelsverket efterlyste vid gårdagens seminarium i socialutskottets regi tydligare besked om vilka kriterier som ska gälla när verket ska välja vilka receptfria läkemedel som ska få säljas i handeln.


I seminariet deltog myndigheter, apoteksaktörer och representanter från dagligvaruhandeln.

Läkemedelsverket, som i sina förordningar ska reglera exakt vilka receptfria läkemedel som ska få säljas i butik, efterlyste bland annat tydligare riktlinjer från regeringen.

– Kriterierna för vilka läkemedel som kan bli aktuella är i den nuvarande propositionen ganska intetsägande. Det är samma kriterier som för receptfritt i allmänhet. Regeringen har i princip hänvisat oss till apoteksombudssortimentet. Men det är inte säkert att det finns längre om några år, sade Erica Hagblom, utredare på Läkemedelsverket.

Göran van den Brink, affärsutvecklingsdirektör för finländska Universitetsapoteket som planerar att lägga bud på ett tiotal apotek, tycker att denna fråga är betydligt viktigare ur konkurrenssynpunkt än omstruktureringsbolagets försäljningsprocess.

– Vi behöver besked så fort som möjligt så att vi kan räkna på det här innan vi lägger våra bud, säger han.

Konsumentverket tog upp frågan om kasserade läkemedel och huruvida de ska kunna lämnas in på alla försäljningsställen, eller enbart på apotek.

Cecilia Widegren, moderat gruppledare i socialutskottet, var nöjd efter seminariet och tyckte att flera viktiga synpunkter hade kommit fram.

– Det är väldigt viktigt för oss att få de här synpunkterna från aktörerna. Läkemedelsverkets önskan om tydligare kriterier för bedömning tar vi till oss. Frågan om kasserade läkemedel hade vi inte heller tänkt på tidigare, säger hon.

Onsdagen den 20 maj väntas socialutskottet offentliggöra sitt betänkande, och den 11 juni väntas riksdagen anta propositionen om receptfria läkemedel i handeln.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev