torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Verksamheterna är nog inte nöjda”

Publicerad: 23 augusti 2019, 12:03

Foto: Rikard Berglund

Socialstyrelsens personal har fått jobba övertid i sommar för att se till att läkare utan legitimation får vikariera.


LB


– Verksamheterna är nog inte nöjda med vår behandlingstid, men det här var ju över tusen ärenden som inte fanns med i planeringen, säger Hossein Kamali, utredare på Socialstyrelsen.

– Jag kan inte garantera att vartenda ärende har fått beslut i tid, men vi har försökt att få i väg alla beslut före datum för påbörjad tjänstgöring. Vi har kämpat på så gott det går.

Sedan i maj är det bara Socialstyrelsen som får utfärda särskilda förordnanden för läkare utan legitimation. Detta krävs exempelvis för dem som gör allmäntjänstgöring, AT, samt för nyutexaminerade läkare och läkarstudenter som vikarierar. Tidigare skötte regionerna detta själva.

Resultatet har blivit ett ökat tryck på Socialstyrelsen. Från början av maj fram till 18 augusti i år kom det in 1 486 ansökningar om särskilda förordnanden. Förra året var samma siffra bara 334.

Ansökningarna hanteras utifrån hur snart en anställning ska börja och därför är det svårt att se hur väntetiderna blev.

Skälet till de ändrade rutinerna är en lagteknisk miss, som upptäcktes i vintras. Förändringen infördes med kort varsel och i ett fall hann en sommarvikarie börja arbeta, innan arbetsgivaren insåg att Socialstyrelsen först måste fatta beslut om detta.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fick en hel del frågor från regionerna i våras. Under sommaren har dock samtalen på temat varit få.

– Vi har inte haft någon anstormning, men det behöver inte betyda att det inte har varit lite knöligt här och där i regionerna, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på SKL.

– Slutfasen av rekryteringarna inför sommaren påverkades säkert. Och man fick säkert hitta lösningar som innebar att man fick vänta på att någon fick kalla sig vikarierande underläkare och att den personen fick arbeta med något annat under tiden.

Socialdepartementet har nu skickat ut ett förslag på lagändring, som ska ge regionerna tillbaka ansvaret. Detta kan dock bli verklighet först vid årsskiftet.

Alla som ska påbörja sin AT i höst måste därmed få ett beslut från Socialstyrelsen först. SKL tror dock inte att det bör ställa till några större problem.

– De som antas i höst börjar ju inte dagen efter, utan oftast några månader senare. Så det kommer att finnas utrymme för att få hinna ett särskilt förordnande, säger Sophie Thörne.

Även Socialstyrelsen tror att höstens ansökningar blir lättare att hantera.

– Det finns ingen anledning till oro. Däremot behöver man ju vara medveten om att den här situationen föreligger, säger Hossein Kamali.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev