söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Verksamhetschef håller med om kritik

Publicerad: 15 maj 2007, 14:07

Verksamhetschefen Peter Nyberg tycker att Socialstyrelsens kritik mot ortopedin på Sahlgrenska universitetssjukhuset är berättigad.    –  Jag är djupt oroad, säger han.


Den mycket skarpa kritiken om bristande kvalitet och patientsäkerhet i främst den akuta ortopedin kommer inte som någon överraskning.

– Det är ett mycket stort problem med att vi är för få på helgerna. Vi hinner inte operera de vi ska och på måndag morgon har vi en kö med patienter samtidigt som nya kommer in, konstaterar Peter Nyberg.

Enligt honom behöver 12-13 ortopedpatienter opereras akut varje dag, främst de med brutna höftleder. När 10 patienter blir över efter helgen kan det ta flera dagar innan personalen hinner i kapp. Det egna målet om att 80 procent av de akuta operationerna ska vara gjorda inom 24 timmar är man långt från att klara av. I dagsläget klarar man cirka 40 procent inom ett dygn.

– Det håller inte. Det är lite bättre än det har varit, men så långt ifrån målet att det inte ens är värt att lyfta fram, säger Peter Nyberg.

Han utesluter inte att patienter kan ha skadats på grund av problemen, och i vart fall har de utsatts för risken att skadas liksom lidande av att behöva vänta i flera dygn på operation. Dessutom bidrar väntetiderna till att jobbet för personalen blir mycket tyngre och vårdtiderna längre, eftersom en patient med bruten höft behöver mycket mer hjälp i väntan på operation än efter.

Inom ortopedin lägger Peter Nyberg nu vikt vid att få kvalitetssäkringen att fungera och hoppas på att sjukhuset ska kunna rekrytera mer personal för att fylla igen luckorna på helgtid.

Läs även: Mycket hård kritik mot ortopedin i Mölndal

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev