Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Versionsbyte slog ut journaler

Publicerad: 18 januari 2011, 09:16

Efter ett versionsbyte av journalsystemet Cosmic i Uppsala  har det varit omöjligt att använda systemet. Recept, remisser och sjukintyg har fått skrivas för hand.


Versionsbytet genomfördes i Landstinget i Uppsala län i förra veckan och följdes av mer besvär än vanligt.

– Det brukar alltid trassla vid uppgraderingar men så här har det inte varit tidigare. Jag tycker att det är en klar patientsäkerhetsrisk och att verksamheten inte borde drivas i samma omfattning med så mycket störningar, säger en läkare som är verksam i landstinget men som vill vara anonym av rädsla för negativa reaktioner på kritiken.

Att journalsystemet inte fungerat har inneburit extra arbete och förseningar. Läkaren säger också att den beredskapsplan som ska täcka upp för Cosmic inte fungerat i praktiken.

– Vi kom inte åt att diktera på band eftersom flera diktafoner var trasiga och pappersremisserna för blodprov hade andra färgkoder än de som finns i Cosmic, säger läkaren.

Enligt landstinget har problemen inte berott på journalsystemet, utan på ett fel i en databas som uppgraderades samtidigt.

– Felet uppstod när det blev belastning på systemet och vi kunde inte testa oss fram till det. Nu har vi fått en fix av leverantören som vi ska installera så förhoppningsvis ska det fungera, säger Peter Larsson, landstingets ansvarige för den tekniska driften av Cosmic.

Anders Björklind, som är chefläkare på landstingets kansli, säger att chefläkarna kommer att träffas för att diskutera hur liknande situationer ska undvikas i framtiden.

– Det är klart att det är ett stort problem som är väldigt irriterande för dem som arbetar i systemet, men det är inget fel på Cosmic. Det här är ju otroligt komplexa system så det är inget som säger att något annat hade fungerat bättre, säger Anders Björklind. Han tror inte att patientsäkerheten påverkats på något allvarligt sätt av driftstörningarna.

– I allmänhet har journaler mindre betydelse vid de mest akuta, livshotande situationerna. Däremot har problemen väldigt stor inverkan på mottagningarna, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News