Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vetap förbjuds sälja läkemedel utan farmaceut på plats

Publicerad: 21 februari 2011, 15:51

Läkemedelsverket är inte nöjt med Vetaps planer på apoteksverksamhet där farmaceuten finns på distans. Nu förbjuds kedjan att ”bedriva viss apoteksverksamhet”.


Vetap har tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek i en lokal i Enköping, en lokal där det finns farmaceuter på plats. Företaget har också planer på att sälja läkemedel vid veterinärkliniker, vilket Dagens Apotek tidigare berättat om.

Men planeringen för den verksamheten uppskattas uppenbarligen inte av Läkemedelsverket. I ett beslut framgår att myndigheten inte är nöjd med hur verksamheten vid veterinärkliniker ska gå till.

Det beslut som Dagens Apotek har tagit del av innehåller en hel del överstrykningar. Men det framgår att Läkemedelsverket bedömer att Vetap vill expediera recept i lokaler som inte omfattas av företagets tillstånd för öppenvårdsapotek. I sitt beslut skriver verket bland annat att ”Förfarandet som apoteket beskrivit uppfyller inte lagens krav på att ett öppenvårdsapotek ska ha lokalen bemannad med en eller flera farmaceuter under öppethållandet”.

Vetap har nu förbjudits att:

■ Bedriva apoteksverksamhet utan att ha farmaceut fysiskt närvarande i lokalen där läkemedel färdigställs för utlämnande och
   ■ Expediera recept och rekvisitioner i lokal som inte omfattas av tillståndet för bedrivande av öppenvårdsapotek.

Beslutet gäller omedelbart och förbudet är förenat med vite. Om Vetap inte följer förbudet riskerar företaget att få betala 300 000 kronor.

Vetaps vd Christoffer Zielfelt säger till Dagens Apotek att beslutet kommer att överklagas. Företaget tänker starta verksamhet, till att börja med med farmaceuteisk bemanning. Men den lösningen kommer man, enligt Christoffer Zielfelt inte att nöja sig med på sikt.

– Vi kommer att arbeta stenhårt för att driva apoteksverksamhet på det sätt som vi vill med farmaceut på distans. Vi tycker att tillgängligheten för veterinärmedicin måste öka i Sverige, säger han till Dagens Apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev