Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vetenskaplig motattack mot kristen extremism

Publicerad: 1 april 2005, 12:33

Alan I Leshner, högste chef för världens största vetenskapliga sällskap, AAAS i USA, uppmanar nu i ett öppet brev alla museer och vetenskapliga inrättningar i USA att inte ge vika för hot från de religiösa extremister som motsätter sig evolutionsteorin.


Det var en artikel i New York Times den 19 mars, A New Test for Imax: The Bible vs. The Volcano, som fick Alan I Leshner att fatta pennan.

Enligt honom visar artikeln på en växande trend hos landets museer att på grund av rädsla för repressalier och/eller konflikter inte visa filmer som behandlar de processer som ligger bakom och styr evolutionen. Artikeln redovisar flera fall av hur hot och protester har fått museichefer att stryka dylika filmer från repertoaren. Exempel på sådana filmer är Volcanoes of the Deep Blue Sea och Galapagos, som handlar om de öar utifrån vilka Charles Darwin formulerade sin världsberömda teori.

Alan I Leshner är chef för AAAS, eller The American Association for the Advancement of Science, världens största vetenskapliga organisation och ger bland annat ut den vetenskapliga tidskriften Science.

I brevet skriver Alan I Leshner att det är mycket viktigt att allmänheten har tillgång till vetenskapligt korrekt information, inklusive alla de religiösa som inser att det inte finns någon naturlig motsättning mellan vetenskap och religion.

Alan I Leshner sträcker också ut en hjälpande hand och konstaterar att AAAS är "mycket angelägna" om att hjälpa alla de museer och vetenskapliga inrättningar i USA som drabbas av "evolutionsrelaterade" konflikter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev