fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vetenskapligt råd var jävigt

Publicerad: 24 oktober 2012, 13:32

Ett vetenskapligt råd vid Socialstyrelsen är jävigt och skiljs nu från sitt uppdrag i en pågående utredning.


Det vetenskapliga rådet har under 2010 och 2012 skrivit två utlåtanden i ett pågående legitimationsärende men i början av veckan fick Socialstyrelsen klart för sig att han är jävig.

Experten har tidigare suttit i en styrelse som 2006 ifrågasatte den sjuksköterska som utredningen gäller. Denna styrelse vände sig då till Socialstyrelsen och beskrev sjuksköterskans verksamhet som oseriös.

– Det är ett krav att alla våra externa experter ska vara opartiska. Denna opartiskhet ska inte kunna ifrågasättas, säger Erik Höglund, som är chef på avdelningen för regler och tillstånd vid Socialstyrelsen.

Myndigheten har beslutat att skilja experten från uppdraget i det aktuella ärendet och kommer inte att ta med de utlåtanden som han gjort.

Erik Höglund medger att myndigheten har haft brister i sin jävskontroll.

– Någon jävsdeklaration har inte lämnats in för 2010, då det första utlåtandet skrevs. Vid det tillfället brast vi i våra rutiner. I den jävsdeklaration som vi begärde in 2012 lämnades inga uppgifter om styrelseuppdraget från 2006, säger han i ett pressmeddelande.

De vetenskapliga råden är experter som anlitas av Socialstyrelsen för att bidra med sin expertkunskap, skriva utlåtanden och göra bedömningar i olika utredningsärenden.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev