Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vetenskapsrådet kräver mer pengar till forskning

Publicerad: 20 augusti 2007, 12:06

Statens bidrag till forskningen bör uppgå till minst 1 procent av bruttonationalprodukten, BNP. Det konstaterar Vetenskapsrådet i en skrivelse till regeringen.


Om målet med 1 procent av BNP ska kunna uppfyllas måste staten satsa betydligt mer pengar på forskning och utveckling än vad den gör i dag. Åtta miljarder kronor mer, närmare bestämt.

Det skriver Vetenskapsrådet i en skrivelse som nyligen överlämnades till regeringen.

– Om regeringen inte når upp till 1 procent av BNP till forskningen kan jag inte se det som något annat än ett sviket vallöfte, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska institutet.

För att vidmakthålla satsningarna på nivån 1 procent av BNP behövs ytterligare cirka 1,5 miljarder kronor varje år, enligt Konjunkturinstitutets prognoser för utvecklingen av BNP, skriver Vetenskapsrådet.

– Vi står nu inför ett vägval i Sverige. Vi måste satsa för att behålla vår frontposition inom forskningen internationellt. På sikt handlar det också om att behålla storbolag som Ericsson och Astra Zeneca i landet, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Enligt Vetenskapsrådet har den svenska statens satsning på forskning och utveckling som andel av BNP i realiteten sjunkit medan fallet ofta är tvärtom i utlandet.

Läs Vetenskapsrådets skrivelse på myndighetens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev