Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

VG-region stärker traumavård

Publicerad: 2 Mars 2018, 09:00

Personer som skadats svårt i olyckor, terrordåd och skottlossningar ska få ännu effektivare vård när traumavården förstärks i Västra Götalandsregionen.

Foto: Thinkstock

När Västra Götlandsregionen förstärker sin traumasjukvård uppgraderas Sahlgrenska universitetssjukhuset till traumacentrum.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdVästra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Det beslutade regionens hälso- och sjukvårdsstyrelsen att föreslå regionfullmäktige.

Sahlgrenska blir ett traumacentrum med huvudansvar och resurser för att driva utveckling och utbildning av traumasjukvården i regionen, är planen. De svårast skadade patienterna, multitraumapatienter, ska i första hand köras till Sahlgrenska efter eventuell stabilisering på andra sjukhus, enligt Jim Aleberg (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

– De fall som diskuterats är framför allt svåra trafikolyckor och skottskador som kräver personal som kan ge riktigt avancerad sjukvård.

Det rör sig om en satsning på 25 miljoner kronor i år och 33 miljoner kronor nästa år och ingår i regionens omställning av vården.

Skaraborgs sjukhus Skövde, Södra Älvsborgs sjukhus Borås, Norra Älsvborgs sjukhus, Kungälvs sjukhus och Sahlgrenska Östra kommer att vara traumamottagande sjukhus och kunna ta emot och behandla traumapatienter dygnet runt.

Från början var det inte självklart att Kungälvs sjukhus skulle ingå i gruppen eftersom det är ett så litet sjukhus.

– Men det behövs för framtiden, området växer så det knakar, säger Jim Aleberg.

Övriga sjukhus med akutmottagning ska också kunna ta emot traumapatienter och ha kompetens för att stabilisera dem för vidare transport.

För att transporterna av traumapatienter ska fungera krävs förstärkning av ambulanssjukvården, konstaterar hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Relaterat material

Hans uppdrag: Att ta Omställningen i hamn

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev