Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”VGR har alltid något att säga”

Publicerad: 8 december 2017, 13:27

Efter 20 år uppdaterar nu Västra Götalandsregionen sin mediepolicy. Vi ska vara ett föredöme, säger regionens kommunikationsdirektör Erik Lagersten.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

– Om jag ser en chef som svarar inga kommentarer eller är otillgänglig så tycker jag att vi har gjort fel. Vi ska vara bättre än så, säger Erik Lagersten till Dagens Medicin.

I dagarna läggs sista handen vid Västra Götalandsregionens nya kommunikations- och påverkanspolicy. Senast dokumentet uppdaterades var 1998 och Erik Lagersten konstaterar att det runnit mycket vatten under broarna sedan dess.

I ett meddelande på twitter skriver han bland annat att policyn är tänkt att innehålla formuleringar om att medarbetarna ska var tillgängliga för media.

Betyder det att vården inte är tillgänglig i dag?

– Jag tycker att offentlig verksamhet, och Västra Götalandsregionen i synnerhet, har en skyldighet att vara tillgängliga, vi har en skyldighet att svara på frågor. Det är en del av vårt uppdrag och det ska vara tydligt, säger Erik Lagersten.

Han lägger till:

– Det betyder inte att vi inte klarar det i dag, men vi kan var ännu tydligare.

Erik Lagersten säger att han tar upp frågan om öppenhet på chefsutbildningar. Han har egentligen ingen åsikt om hur det ser ut i andra landsting utöver att landstingen som politiskt styrda organisationer har olika förutsättningar.

– Det ser ju olika ut vad det gäller hur politiken tycker att tjänstemännen ska svara på frågor. I Västra Götaland har vi ett bra samarbete och vi vet vilka frågor som ska tas av politiken och vilka som ska tas av tjänstemännen. Inga frågor ska lämnas obesvarade.

Erik Lagersten anser att tillgänglighet inte utesluter att regionanställda ber om att få återkomma för att kunna kontrollera fakta. Eller för att rådgöra med presstjänsten för hur det bästa svaret ska kunna mejlslas fram i knepiga frågor.

– Man behöver inte kontakta presstjänsten om man känner sig trygg i sitt svar.

Västra Götalandsregionens nya kommunikations- och påverkanspolicy ska enligt plan skickas ut på en tremånaders remissrunda någon gång kring jul. Slutgiltigt beslut fattas sedan av regionfullmäktige.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev