Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

VGR: ”Karenstid säkerställer ökad tillgång till vård”

Publicerad: 23 augusti 2019, 11:39

Foto: Thinkstock

Praktikertjänst riktar i en debattartikel stark kritik mot Västra Götalandsregionens krav i två aktuella upphandlingar på en sex månaders karenstid för legitimerade medarbetare som slutar sin anställning i regionen för att arbeta hos en privat aktör. ”Karenskravet har varit ett verktyg för att säkerställa en total ökad tillgång till vård vid upphandlingar”, hävdar VGR.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenPraktikertjänst

”Kravet bakbinder privata vårdgivare och skapar inlåsningseffekter”, skriver Erik Strand, vd och koncernchef för Praktikertjänst och företagets ekonomi- och finansdirektör Carina Olsson, i debattartikeln som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 augusti.

De anser också att VGR:s krav innebär att rekryteringarna tar längre tid och blir dyrare, och dessutom riskerar att påverka både arbetsmiljön och patientsäkerheten.

Enligt regionen ökar inte den samlade tillgången till vård i Västra Götaland, som det var tänkt med ett extra avtal. ”Karenskravet har varit ett verktyg för att säkerställa en total ökad tillgång till vård vid upphandlingar”. Så bemöter VGR:s koncernstab Beställning och produktionsstyrning av hälso- och sjukvård Praktikertjänsts kritik i ett mejl till Dagens Medicin den 22 augusti.

”Det ökar sannolikheten för att det blir en utökad kapacitet istället för en omflyttning av befintlig kapacitet. Men i de fall där VGR upphandlar större verksamhet som hela sjukhus pågår diskussion angående rimlighet av karenskrav”, framhåller VGR i mejlet.

Erik Strand och Carina Olsson hävdar i debattartikeln att privata och offentliga vårdgivare har samma uppdrag och samma skyldigheter och ska dessutom ha samma ekonomiska ersättning. Men de menar att detta inte fungerar i praktiken eftersom regionerna ofta väljer att skjuta till pengar till sina egna verksamheter, men utan att kompensera de privata utförarna.

”Att det ska råda konkurrensneutralitet mellan offentliga och fristående är något av en utopi i dag”, skriver de och anser att VGR:s krav i de två upphandlingarna är exempel på en möjlighet som regioner har för att förändra spelplanen till sin egen fördel.

Påståendet att privata och offentliga vårdgivare har samma uppdrag och skyldigheter stämmer inte, påpekar VGR. ”Det finns stora skillnader i de uppdrag som läggs ut till upphandling enligt LOU och de breda uppdrag som till exempel akutsjukhusen i egen regi bedriver”, skriver regionen i mejlet till Dagens Medicin.

De två upphandlingarna där Västra Götalandsregionen har ställt krav på karenstid är dels Lundby närsjukhus, dels en upphandling av ögonsjukvård där man ska driva mottagningar i två olika delar av regionen.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev