Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

VGR skippar karenskrav i upphandling

Publicerad: 26 september 2019, 13:10

Avtalet med Capio upphör den 1 januari 2021. Regionen gick i våras ut med en upphandling för vårdleverantörer men inga anbud har kommit in.

Vården vid Lundby sjukhus ska upphandlas igen, denna gång utan krav på karens för offentligt anställd personal. ”Djupt oroande”, anser Socialdemokraterna.


Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

I våras gjorde Västra Götalandsregionen en upphandling av hälso- och sjukvården vid Lundby specialistsjukhus på Hisingen i Göteborg. Ett av villkoren var en sex månaders karenstid för medarbetare som slutar sin anställning för att arbeta hos en privat aktör.

Några anbud kom dock aldrig in. Nu ska upphandlingen göras om, och denna gång utan karenskrav.

– Det fanns flera anledningar till att inga anbud inkom tidigare. Västra Götalandsregionen har nu sett över upphandlingsdokumenten så att uppdraget blir mer förutsägbart, säger enhetschef Tomas Andersson i ett pressmeddelande från regionen.

Men ett slopat karenskrav äventyrar vården på Sahlgrenska universitetssjukhuset och övriga sjukhus i regionen, anser Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

– Närheten till Sahlgrenska, och den specialistkunskap som finns där, gör läget i upphandlingen av Lundby extra känsligt. Vi har redan brist inom vissa kompetenser, och därmed långa köer. En ytterligare dränering av personal gynnar varken regionens sjukvård eller patienterna, säger Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna.

Hon kallar beslutet för ”häpnadsväckande och djupt oroande”.

Relaterat material

Vårdförbundet riktar kritik mot VGR:s karenskrav

VGR: ”Karenstid säkerställer ökad tillgång till vård”

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev