fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi är det mest betrodda varumärket för medicinsk information”

Publicerad: 28 september 2015, 10:50

Jeffrey Drazen, chefredaktör på inflytelserika New England Journal of Medicine och lungläkare. Foto: Carl-Magnus Hake

ERS 2015. Amerikanen Jeffrey Drazen är chefredaktör på inflytelserika New England Journal of Medicine. Han är också lungläkare med stort intresse av astma. Här berättar han om arbetet på tidskriften och om framtiden för lungforskningen.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Dagens Medicin träffar Jeffrey Drazen utanför en sessionshall där han en stund senare ska leda ett mycket välbesökt symposium om acos, överlappningssyndromet mellan astma och kol.

Hur kom det sig att du blev intresserad av lungmedicin?

– Under mina första år på universitetet läste jag fysik. Jag uppskattar saker som är mätbara och går att beräkna. Inom lungmedicinen använder vi samband i vården av patienter som uttrycks i ekvationer. Jag har alltid tyckt att det är lättare att förstå någonting om det kan beskrivas med matematik, säger Jeffrey Drazen, som är professor vid Harvard Medical School och kliniskt verksam vid Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA.

I början av 1970-talet när han precis börjat sin forskarbana fanns det enligt Drazen två saker inom lungmedicinen som väckte mest intresse, nämligen kontrollen av andningen under sömnen och vad som orsakade astma. Jeffrey Drazen kom att ägna sig åt det senare.

– Vi försökte leta efter en substans som benämndes ”slow-reacting substance of anaphylaxis” som man visste spelade en roll i astma. Bengt Samuelsson fick 1981 Nobelpriset för att han bland annat bestämde strukturen på leukotriener. Vi var inne på samma område men hans grupp lyckades och inte vår, säger Jeffrey Drazen.

Senare har Jeffrey Drazen varit delaktig i forskningen om leuktotrienernas betydelse och samarbetat med flera företag för att ta fram läkemedel som blockerar signalämnet och som i dag används kliniskt vid astma.

– De har inte samma goda effekter som inhalationssteroider men har nästan inga biverkningar, säger han.

Vad tror du blir nästa stora genombrott inom lungmedicinen?

– De senaste åren har vi fått fotfästen inom flera områden där det skett en viktig utveckling. Det handlar om sjukdomsmekanismer bakom astma och kol, bättre målriktad behandling av lungcancer, bättre behandling av pulmonell hypertension och bättre behandling av lungfibros. Har vi väl fått de här fotfästena tror jag det kan bana vägen för nya framsteg i framtiden, säger Jeffrey Drazen.

Du tilldelades ett av de finaste priserna på ERS-kongressen, Presidential Award. Hur kände du inför det?

– Smickrad. ERS har vuxit från en mycket liten organisation till en stor på 25 år. Jag har varit med på nästan varje kongress och sett den ändras från att ha varit mest kliniskt inriktad till att få en bredare inriktning mot grundforskning och påverkansarbete. Så jag kände mig hänförd och hedrad av priset.

Jeffrey Drazen har sedan år 2000 varit chefredaktör för New England Journal of Medicine, världens mest prestigefyllda medicinvetenskapliga tidskrift. Enligt Drazen själv har tidskriften det mest betrodda varumärket i världen när det gäller medicinsk information.

– Vi publicerar bara runt 200 artiklar om året. Redaktörer, som jag själv när det gäller lungmedicin, lägger ner mycket tid för att vara säkra på att artiklarna är så korrekta som de kan bli, säger Jeffrey Drazen.

Han beklagar sig lite att lungmedicin inte tillhör de dominerande områdena i tidskriften.

– Våra fyra största områdena är cancer, diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och infektionssjukdomar. De svarar för runt 70 procent av vårt innehåll. Lungmedicin har kanske 10 procent och då har det ändå ökat från runt 5 procent när jag började. Att siffran ökat speglar en positiv utveckling inom lungmedicinen. Kan vi visa på framsteg så kanske också unga smarta forskare dras till lungmedicinen vilket ytterligare kan bidra till en positiv utveckling säger Jeffrey Drazen.

Slutligen frågar Dagens Medicin vad han tycker har varit det mesta intressanta arbetet han varit med och publicera som chefredaktör. Jeffrey Drazen vill dock inte peka ut enskild artikel.

– Vi har varit tidiga med många arbeten om utbrott av infektionssjukdomar. I april 2014 publicerade vi om ebola-utbrottet i Västafrika när världen vaknade först i september. Vi var också tidigt ute när det gällde mers och sars, säger Jeffrey Drazen.

Vidare framhåller han ett arbete från 2005 om målriktad behandling av lungcancer som ledde fram till läkemedlet crizotinib, som blivit betydelsefullt för en grupp av patienter. Han nämner även arbeten inom läkemedelsstentar, kateterbaserat aortaklaffbyte och inom diabetes.

– Inom alla de här områdena åker vi redaktörer runt på olika specialistmöten i jakt på intressant forskning som vi försöker få in i tidskriften, säger Jeffrey Drazen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev