Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi är i mer av ett platåläge än tidigare”

Publicerad: 8 april 2020, 13:01

Anders Tegnell vid en tidigare pressträff.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 har stigit till 687. Antalet som intensivvårdas börjar öka i landet, medan Stockholm är i ett platåläge. Nu väntar spårning av hur människor rör sig i samhället.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenDet nya coronaviruset

Hittills har 8 419 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade siffror.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det för närvarande cirka 470 personer som får intensivvård, enligt registrets uppdatering i dag. Det totala antalet som har vårdats eller vårdas nu är 678.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, sker en ”avplaning” av antalet intensivvårdsfall i Stockholmsregionen.

– Men vi börjar se en viss ökning i resten av landet.

När det gäller antalet bekräftat coronasmittade i Stockholmsregionen märks också en förändring:

– Vi är i mer av ett platåläge än tidigare, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten ska börja använda sig av mobildata för att spåra hur människor rör sig i samhället och framför allt om råden att inte resa efterlevs. Anders Tegnell får frågan varför man inte använt den här tekniken tidigare.

– Det är först nu som vi känt oss färdiga att ha en användning för den. Nu inför påsk känns det extra viktigt att kunna skicka ut signaler om vi ser att det börjar röra på sig mer än vi vill, säger Anders Tegnell.

Han får frågan vilka åtgärder man kommer att vidta om man ser att människor reser bort över påsk bortom de rekommendationer som givits.

– I första hand handlar det om ökad tydlighet och peka på att siffrorna visar på att man inte följer råden, säger Anders Tegnell.

De senaste dagarna har det varit diskussioner om huruvida ansiktsmasker är något som bör användas när man vistas ute i samhället. Anders Tegnell förklarar vad som gäller.

– WHO (Världshälsoorganisationen) är extremt tydliga med att masker ska användas i sjukvården. Ansiktsmasker i samhället är en svår åtgärd att införa. Man vet att om man har symtom och är sjuk i covid-19 kan en ansiktsmask skydda så att man inte sprider smittan till sin omgivning. Men det finns ingenting som talar för att den hindrar någon från att bli smittad, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten tittar också på de många fall av smitta som finns på äldreboenden framför allt i Stockholm.

– En tredjedel av alla de fall vi har över 70 år i Stockholm bor på äldreboenden. Den utvecklingen har vi inte sett i övriga landet än så länge. Där är det bara fem procent av de smittade som bor på äldreboende, säger Anders Tegnell.

– Av alla de som får intensivvård i Sverige i dag är ungefär hälften sjuka i covid-19, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon påminner också allmänheten om att fortsätta följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Förutom att vi utökar sjukvårdens kapacitet måste vi också hålla oss till myndighetsråden. Då klarar vi det här. Just nu går det bra, men det betyder inte att vi ska andas ut, utan att vi ska fortsätta följa råden.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev