Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi är rädda att förgiftningar beror på lättillgängligheten”

Publicerad: 3 mars 2014, 10:31

Tillsätt en utredning av följderna av frisläppandet av receptfritt utanför apotek, skriver Anders Åkesson (MP) och Björn Havsöga.


Nyligen har oroväckande signaler kommit från Giftinformationscentralen. Förgiftningarna med den smärtstillande substansen paracetamol verkar ha fördubblats de senaste fem åren. Denna typ av förgiftningar är mycket allvarliga och kan leda till obotliga leverskador. I dag är exempelvis paracetamolförgiftning den vanligaste orsaken till akut leversvikt.

År 2009 fick andra butiker än apotek möjlighet att sälja vissa läkemedel, bland annat läkemedel med paracetamol. Denna större tillgänglighet är i grunden positiv. Vi är dock rädda att ökningen av förgiftningar hänger ihop med den ökade tillgången på receptfria läkemedel.

Vi skrev redan för två år sedan om att en av riskerna med en större tillgänglighet av receptfria läkemedel skulle kunna vara fler fall av felaktig användning. Denna farhåga kan nu tyvärr vara på väg att besannas. Regeringen har än i dag inte tillsatt en seriös, riktad utredning av hur användningen av receptfria läkemedel har förändrats. Utan en sådan utredning kan vi inte veta om patientsäkerheten är lika hög nu som innan. Relevanta myndigheter gör löpande bra uppföljningar utifrån sina ansvarsområden, det som saknas är den övergripande bilden av omregleringens för- och nackdelar.

Ett annat problem, som också måste belysas, gäller tillsynen av de butiker som säljer receptfria läkemedel. Fram till slutet av 2012 hade många av Sveriges kommuner inte rapporterat en enda brist bland ”sina” butiker. Detta låter som en högst osannolik verklighetsbeskrivning. Fel kan alltid uppstå, små eller stora. Detta gör att en total avsaknad av bristrapporter är svår att tolka som annat än att tillsynen ännu inte har införts helt. Vi ser med stort intresse fram emot 2013 års siffror.

Vi vill åter uppmana regeringen att tillsätta en seriös och övergripande utredning av de positiva och negativa följderna av frisläppandet av receptfria läkemedel utanför apotek. Denna utredning bör även, i samråd med relevanta myndigheter, ta ställning till om listan över vilka läkemedel som får säljas utanför apotek ska uppdateras.

Vi vill också uppmana de kommuner som ännu inte fullt ut har tagit sitt ansvar för kontrollen av butikerna som säljer receptfria läkemedel att göra detta. Detta är ett samhällsansvar som butikerna måste delta i och förstå allvaret i om vi ska kunna behålla förtroendet för dem som försäljare av receptfria läkemedel.

Vi kan inte acceptera att människor förgiftas på grund av att informationen och kontrollen tillåts bli oviktig i jämförelse med ett upplevt behov av tillgänglighet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News