Nyheter
”Vi är svaret på Anna Nergårdhs utredning”
Publicerad: 15 augusti 2018, 06:00
Åke Åkesson brinner för att sprida de arbetssätt och metoder som används vid hälsocentralen i Borgholm. Nu får han pris för sitt arbete. Foto: Jennie Engstrand
Vid hälsocentralen i Borgholm åker läkarna ut till patienten och hemsjukhuset är länets största sjukhus. Nu prisas verksamhetschefen Åke Åkesson för sitt arbete.
Ämnen i artikeln:
Primärvård– Det känns oerhört roligt och jag är lite tagen. Mitt mål är att de arbetssätt som vi har ska kunna bli en modell, inte bara för vårt län, utan för hela Sverige. Då betyder den uppmärksamheten som ett pris ger väldigt mycket, säger han.
Priset, Den Mobila Vårdens pris, delas ut för andra gången av Region Östergötland och Linköpings universitet. I år går det alltså till Åke Åkesson, läkare och verksamhetschef på hälsocentralen i Borgholm på Öland och en stor förespråkare för nära vård. På hans arbetsplats har man under många år organiserat sig så att primärvården är central och siktat på att patienterna, framför allt de mest sjuka äldre, inte ska behöva åka in akut mer än i yttersta nödfall.
Den så kallade Borgholmsmodellen, som Dagens Medicin skrivit om tidigare (nr 36/17), bygger på ett väl fungerande samarbete mellan primärvård och den kommunala omsorgen där alla läkare och sjuksköterskor känner sina patienter. Arbetssättet har fått en hel del uppmärksamhet, bland annat i Anna Nergårdhs delbetänkande i utredningen ”Samordnad utveckling för en god och nära vård” som presenterades i början av sommaren. Där lyftes flera exempel från just hälsocentralen i Borgholm.
Åke Åkesson är övertygad om att framtidens vård måste utgå från primärvården och de i Borgholm redan har svaren på mycket av det som Anna Nergårdhs utredning efterlyser.
– Det som oroar mig mycket är att vi lägger så stort fokus på vad primärvården kan göra bättre och hur bra det kommer att bli sen när börjar göra det. Men för att nå dit måste skapa en trygg arbetsmiljö där läkare kan växa och utvecklas och ha ett bra liv vid sidan av jobbet. Utan den kärnan kommer ingen att vilja eller orka göra alla de bra och roliga sakerna som förbättrar vården, säger Åke Åkesson.
En grundpelare är en god bemanning, på hälsocentralen i Borgholm har de till exempel listningstak på 1000 patienter för en läkare som arbetar heltid. Av dessa är omkring 30 hemsjukhuspatienter som läkaren känner väl och har möjlighet att fördjupa sig i.
Nästa steg i utvecklingen av den nära vården i Borgholm är digitalisering. Under sommaren har 20 av de så kallade hemsjukhuspatienterna med hjärtsvikt deltagit i ett pilotprojekt där de dagligen rapporterat bland annat blodtryck, hjärtfrekvens och vikt till hälsocentralen och via en platta kunnat prata med distriktsköterska eller läkare. Genom att monitorera patienterna kontinuerligt och sätta in behandling vid behov, behövde ingen av patienterna åka in akut till sjukhuset i Kalmar, något som annars är vanligt enligt Åke Åkesson.
– Den äldsta är 93 år och hade ingen tidigare erfarenhet av digitala hjälpmedel med det fungerade utmärkt. Vi har valt att börja digitalisera vården för de mest sjuka äldre i stället för de friska och yngsta, säger han.
Åke Åkesson berättar att många regioner och landsting är intresserade av att lära sig om hur de arbetar. Han nämner Östersund som ett exempel där man är på gång, liksom delar av Skåne och Västra Götaland. Med priset Mobila Vårdens pris 2018 hoppas han att ännu fler ska bli nyfikna.
Priset delas ut onsdagen den 15 augusti i samband med konferensen ”Nationella samtalet om den Mobila Vården”. Det är andra gången priset delas ut, förra året gavs det till Region Halland och samverkansprojektet Ambulant Bedömning.