Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi bedömer att situationen är ytterst allvarlig”

Publicerad: 9 april 2019, 12:29

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Artikeln är uppdaterad. I ett öppet brev till Karolinska universitetssjukhusets ledning skriver 48 läkare om vad som kan hända om fler sjuksköterskor säger upp sig.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdKarolinska universitetssjukhuset

”Vi, Läkargruppen vid Intensivakuten KS Solna har med växande oro betraktat parternas oförmåga att hitta en lösning på konflikten avseende Intensivakutens sjuksköterskors arbetssituation.” Så börjar det öppna brev som 48 läkare vid intensivakuten skickat till sjukhusets ledning och styrelse, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

I protest mot det nya arbetstidsavtalet, som Dagens Medicin berättat om, har ett tjugotal sjuksköterskor vid intensivakuten sagt upp sig. Nu skriver läkargruppen till ledningen att man med sjuksköterskornas uppsägningar riskerar att inte kunna upprätthålla det katastrofmedicinska uppdraget.

Läkarna skriver i brevet att de specialistsjuksköterskor som sagt upp sig är de mest erfarna. Dessa är en garant för patientsäkerheten, i synnerhet då en stor del av läkarna är inhyrda på grund av att även många läkare sagt upp sig.

Nu riskerar intensivakuten att över hälften av de erfarna specialistsjuksköterskorna slutar. ”Om det sker kan vi inte längre leverera patientsäker vård inom Intensivakutens eller katastrofmedicinskt uppdrag. Vi kan till och med behöva stänga akuten”, skriver läkargruppen, som också meddelar att de stödjer sjuksköterskornas krav.

”Vi emotser snar och detaljerad kommunikation om hur sjukhusledningen har för avsikt att föra förhandlingsprocessen framåt, och till en lösning som innebär att våra sjuksköterskor blir kvar i vår verksamhet”, avslutas brevet.

Socialdemokraterna i Region Stockholm föreslog på dagens sammanträde i regionens arbets- och personalutskott att utskottet skulle kalla till ett extramöte med ledningarna för Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset med anledning av den uppkomna situationen. Man ville också veta vilka åtgärder de styrande partierna tänker vidta för att undvika "personalkollaps" under sommaren. Inget beslut fattades om att kalla till extramöte med sjukhusledningarna.

Relaterat material

Sjuksköterskor flyr från NKS akut

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev