Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi blev involverade tidigt och på ett bra sätt”

Publicerad: 28 juli 2015, 11:27

Efter kritik mot Skåne Cares avtal med saudiska ST-läkare och påstådd dålig förankring på de skånska sjukhusen väljer en av de berörda sektionscheferna på Sus att ge sin bild av vårdavtalet.


Alexey Dolinin, som är sektionschef på anestesi och intensivvårdsenheten vid Skånes Universitetssjukhus, berättar för Dagens Medicin att chefer på Sus under hösten 2014 blev tillfrågade om de ville eller kunde erbjuda specialistutbildning via Skåne Care. Detta var frivilligt, och studierektorer och utbildningsansvariga involverades innan beslut togs, enligt Alexey Dolinin.

– Vi blev involverade tidigt och på ett bra sätt.

Genom intervjuer kunde sedan hans verksamhetsområde identifiera två saudiska läkare som de bedömde som lämpliga, både angående kompetens och inställning.

– Det är som i alla fall av nyanställning eller intag av ST-läkare: det är den personliga lämpligheten som avgör.

Han menar att det gått ideologi i kritiken av de saudiska ST-läkarna:

– Naturligtvis kan man som individ ha åsikter om vi ska samarbeta med länder som Saudiarabien, eller Kina, eller Ryssland. Men det är en mycket större fråga än fallet med de här läkarna.

Av de 120 läkare som arbetar inom anestesiområdet på Sus är just nu 40 underläkare, både ST-läkare och underläkare som går på vikariat i syfte att bli specialiserade i anestesi. Av dessa kommer flera från andra EU-länder med ett särskilt förordnande från Socialstyrelsen.

– Jag menar att det är upp till Skåne Care att ge legal möjlighet för de saudiska läkarna. Om Socialstyrelsen plötsligt skulle finna det här lagvidrigt skulle jag tycka att det var synd.

– Men patientsäkerheten är ju A och O under all specialistutbildning. Handledare under utbildningen är alltid lika viktigt, oavsett om underläkaren kommer från Bromölla, Tyskland eller Saudiarabien. Det är en progression, det är just därför som ST-tjänstgöringen tar fem år.

Socialstyrelsen har ifrågasatt varför de skulle ge extra förordnaden till läkare som inte tänkt sig att arbeta i Sverige efter avslutat specialistutbildning. Men Alexey Dolinin har svårt att se ett problem med detta.

– Problemet med att vi investerar våra ansträngningar och inte får retur, menar du? Ekonomiskt är det ju så att Region Skåne inte lägger pengar på alla omkringliggande kostnader för de saudiska läkarna, det är finansierat externt. Men om du menar det faktum att vi lägger ner vår själ och alla våra ansträngningar i deras utbildning, så menar jag att det enbart gör oss till bättre läkare.

Alexey Dolinin påpekar att ST-läkarna även innebär ett inte försumbart arbetstillskott till vården.

– Sedan får man fråga sig om vi är ett universitetssjukhus som utbildar läkare, för Sverige och även för resten av Norden, eller inte. Visst, många av dem som gör sin specialistutbildning här åker hem så småningom, men vi är glada för att få dem. Jag ser det som ömsesidig nytta.

Relaterat material

Oppositionen kräver redogörelse för Saudiavtal

Kritiken växer mot skånsk vårdexport

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev