tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi har en välfungerande styrelse”

Publicerad: 24 maj 2016, 07:00

Heidi Stensmyren.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Turbulensen tycks ha lagt sig. När Läkarförbundet nu håller fullmäktige väntas inga strider om ordförande- eller styrelseposter.


I fjol fick Läkarförbundets fullmäktige välja in fem nya ledamöter efter strömhopp från förbundsstyrelsen. Åren innan var det strid om vem som skulle leda förbundet.

Årets fullmäktige, som hålls i Stockholm 24–25 maj, ser ut att bli en lugn tillställning. I alla fall vad gäller personvalen.

Heidi Stensmyren – som nu varit ordförande i två år – föreslås sitta kvar ännu en mandatperiod.

– Vi har en välfungerande styrelse där alla funnit sina roller och uppgifter, och som kommit in i arbetet på ett bra sätt, säger hon.

Till fullmäktige har 28 motioner lämnats. 13 tar upp frågor om läkares arbetsvillkor, övertidsersättning, jourer och it-stöd.

Övriga motioner har förslag som rör förbundets utveckling och medlemsservice.

Inför fullmäktige har styrelsen arbetat fram en ny verksamhetsplan med mål inför de närmaste fem åren. Den tar upp förbundets inställning och strategier i frågor som bland annat rör sjukvårdspolitik, läkarens ställning och villkor, förbundets utveckling och förbundets identitet.

Planen har inför mötet samverkats genom ordförandekonferenser.

– Det är ett nytt arbetssätt, vi vill ha en öppen process med delaktighet från lokalföreningarna. Det innebär att planen är i stort sett processad och klar när den når fullmäktige, säger Heidi Stensmyren.

Läkares behov av kontinuerlig kompetensutveckling är en fråga som Heidi Stensmyren tycker att förbundet ska fokusera på framöver.

– EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv är till intet förpliktigande. Vi vill ha en reglering kring detta. Fortbildning av läkare är inte något fritt valt arbete utan något som arbetsgivarna ska ta ansvar för.

Missnöjet med utfallet av de sifferlösa avtalen är en annan fråga som hon vill ta tag i.

– Vi ser att det inte har fungerat som det är tänkt på lokal nivå.

I sin strävan att skapa en bättre dialog mellan förbundet centralt och de många läkarföreningarna har Heidi Stensmyren under vintern och våren varit ute på en ”Sverigerond” där hon besökt förbundets företrädare.

– Jag ska fortsätta att resa runt. Det här är något som jag prioriterar, säger hon.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev