fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi har inte sett den sista kraschen än”

Publicerad: 7 november 2019, 12:53

Anders Kullbratt är planeringschef och biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården, som liksom andra verksamheter i Västra Götalandsregionen drabbats av ett omfattande hårddiskhaveri.

Foto: Wahlström Image & Design AB; Curt Warås

Före lunch på torsdagen hade 11 datorer kraschat. Biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt räknar med att ett 20-tal ytterligare hunnit gå ner före dagens slut. Teknikerna på VGR It arbetar med flera olika felsökningsscenarior.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenNorra Älvsborgs sjukhus, Näl

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Problemen med de kraschade hårddiskarna har drabbat hela Västra Götalandsregionen. I NU-sjukvården tog man redan i tisdags beslut om att gå upp i stabsläge för att hantera situationen.

– Vi har avstämningar löpande och behåller vårt stabsläge, berättar Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

Det var redan i somras som problemen med en särskilt typ av dator, Hp Elitedesk 800 G2, började märkas. Problemen minskade något men ökade igen i augusti och september. Sedan slutet av förra veckan är situationen krisartad.

– Det är främst i samband med att man startar datorn, så går hårddisken ner. Sen går den inte att använda, säger Anders Kullbratt.

Datorerna, som är stationära små maskiner, finns i hela NU-sjukvårdens verksamhet, på sjukhusens avdelningar, mottagningar och ambulansstationer. Inget geografiskt mönster kan ses, utan hårddiskarna kraschar överallt.

Av NU-sjukvårdens totalt cirka 5 000 datorer är 1 800 av den här modellen. Av dessa har nu 900 kraschat, sedan i somras.

– Vi tog tidigt beslut att gå upp i stab för att hålla jämt tempo med händelserna. Vi byter nu ut datorer så fort de kraschar, berättar Anders Kullbratt.

De mest kritiska vårdverksamheterna prioriteras, som intensivvård, akutmottagning och ambulans. Anders Kullbratt säger att datorhaveriet i första hand påverkar verksamheternas effektivitet, och inte patientsäkerheten.

– Jag har inte fått information om att det har påverkat vården eller att några allvarliga händelser har inträffat på grund av detta.

Men om vårdpersonal inte har tillgång till exempelvis journaler måste det väl innebära en patientsäkerhetsrisk?
– Personalen har tillgång till journalerna – men man kanske måste gå till ett annat ställe än vanligt om den närmaste datorn inte fungerar.

Anders Kullbratt berättar att man till exempel just nu stryker utbildningstillfällen, för att lösgöra utbildningsdatorer för vårdpersonalen.

– Vård går ju alltid före.

Kommer ni byta ut samtliga datorer av den här modellen, även de som inte kraschat?
– Ja, så fort vi kan, men nu måste vi först prioritera de kraschade. Vi har ett jättebra samarbete med VGR It. Det är deras ansvar att få bort resterande ännu icke kraschade datorer.

VGR It gick upp i stabsläge i tisdags kväll. Avdelningschef Maria Skoglöf berättar att teknikerna arbetar med olika felsökningsscenarior för att ta reda på orsaken till de omfattande krascherna. Samtidigt byts de kraschade diskarna ut till en annan modell.

Fungerar den nya modellen bättre?
– Vi har inte fått inrapporterat några diskkrascher av den nya modellen.

Maria Skoglöf berättar att datorerna är mellan två och tre år gamla. De var tänkta att bytas ut 2020 och 2021.

Kommer ni reklamera datorerna?
– Vi har nu fullt fokus på att hjälpa verksamheterna. Vad gäller avtal så är det en fråga för andra kompetenser. Vi har en inköpsavdelning som är avtalstecknare, säger Maria Skoglöf.

Vid lunchtid på torsdagen hade elva datorer hunnit krascha bara i NU-sjukvården. Om takten fortsätter som under gårdagen kommer 30-35 datorer att ha kraschat innan arbetsdagen är slut.

– Jag tror inte vi har sett den sista kraschen än. Så därför behåller vi vårt stabsläge, säger Anders Kullbratt.

Relaterat material

Stort hårddiskhaveri i Västra Götaland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev