Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi kan inte ta ansvar för vården”

Publicerad: 11 februari 2013, 10:35

Barnmorskor på Stockholmssjukhusen kan inte längre ta ansvar för vården. Det skriver barnmorskor i ett öppet brev.


Vi som arbetar med den gravida och födande kvinnan såväl som det nyfödda barnet och familjen kan inte fortsätta att ta ansvar för den vård vi bedriver under de förhållanden som råder.

Så lyder inledningen till det brev som fem barnmorskor skickade i helgen via Vårdförbundet till politiker, beslutsfattare, arbetsgivare och allmänheten i Stockholms län.

Enligt brevet kan en barnmorska i dag ha upp till tre kvinnor i värkarbete samtidigt, trots att forskning visat att det borde vara en barnmorska per födande kvinna.

Ofta hänvisas blivande mödrar vidare till andra sjukhus, och ibland till sjukhus i andra län. Mycket tid spenderas på att ringa runt för att hitta förlossningsplatser till kvinnor som ska föda.

Andra patienter blir placerade på toaletter, kontor och liknande utrymmen.

Det är ohållbart! Vi har ingen möjlighet att ta rast. Vi hinner inte äta, dricka eller gå på toaletten. För vi har inget val. En kvinna i fullt värkarbete kan inte vänta , skriver barnmorskorna i brevet.

Enligt brevet finns ett akut behov av fler förlossningsrum, BB-platser och barnmorskor. På längre sikt bör barnmorskor få sitta med i de beslutande organ som finns när det gäller förlossningsvård.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev