tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi kommer se mer av det här”

Publicerad: 19 april 2013, 13:32

Att patienter vänder sig polis och åklagare i stället för att anmäla till Socialstyrelsen är en effekt av myndigheternas fokusering vid strukturer. Det anser Niels Lynöe, professor i medicinsk etik.


Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet i Solna, anser att åtalet mot läkaren i Jönköpings län är olyckligt. Han anser att ärenden som handlar om misstänkt försummelse eller oaktsamhet främst bör avgöras av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Det får ett enormt genomslag i pressen när åtal väcks mot en läkare och det uppstår en stämning av misstro mot sjukvården som jag tycker är väldigt olycklig. Om det var olyckliga omständigheter som låg bakom och inget fel har begåtts har man bara skapat osäkerhet och inget annat. Personligen tycker jag att det är bättre när sådana här ärenden hanteras av HSAN.

Han påpekar samtidigt att det är väldigt tragiskt att ett barn har omkommit och att en kvinna har blivit svårt skadad.

I dag är det mycket ovanligt att läkare i Sverige blir åtalade för fel i vården. Niels Lynöe tror att det kommer att blir vanligare.

– Vi kommer se mer av det här. Anledningen är myndigheternas fokusering vid strukturfel. När patienter nu inte längre kan anmäla läkare direkt till HSAN och upplever att det är en enskild läkare som har gjort fel vänder de sig hellre till polis och åklagare.

Tidigare kunde HSAN utdela varningar till sjukvårdspersonal, men det har tagits bort för att fokus ska ligga på strukturfel i stället för på enskilda läkare.

Niels Lynöe påpekar att det här målet är utrett av Socialstyrelsen och varit föremål för lex Maria.

– Så i det här fallet har man gått den rätta vägen då myndigheterna har kontaktats först.

Fallet är anmält till HSAN, men ännu ej prövat av myndigheten.

Relaterat material

"Jag har omfattande bevisning"

Läkare åtalas för dödsfall

Kan bli av med leg

Försvaret förvånat över åtalet

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev