lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi leder klart anmälningsligan”

Publicerad: 18 april 2013, 09:23

Folket är nöjt – men vårdpersonalen vill inte släppa kontrollen av patientjournalen.


– Vi leder klart anmälningsligan till olika myndigheter, säger Benny Eklund, som leder projektet med nätjournal vid Landstinget i Uppsala län.

Sedan i början av december förra året kan alla patienter i Landstinget i Uppsala län läsa sin egen journal på nätet. Allt fler tjänster har byggts in i systemet, bland annat blev det nyligen möjligt för patienter att kontrollera om någon smygläst deras journaler.

Och under våren rullar landstinget ut möjligheten för patienten att ange en avvikande mening om något som står i journalen. Dessutom kan patienten utse ombud som får läsa delar av journalen eller ”rubbet om man vill”.
– Det är lite Facebook-stuk på det där, den som sen loggar in kan till exempel se att Benny Eklund vill dela sin journal med dig. Då kan personen säga ja och sedan få tillgång till min journal, säger Benny Eklund.

Den tekniska lösningen för projektet i Uppsala ska snart återanvändas nationellt. Den blir därmed en viktig del i Cehis, Center för e-hälsa i samverkan, delmål att alla invånare ska kunna ta del av delar av sin journal via Mina vårdkontakter år 2014.

Men samtidigt haglar anmälningarna in mot Uppsalas satsning.
– Det är jobbigt för det tar tid och kraft av projektet. Det är väldigt många myndigheter som har prövat det här, som till exempel Datainspektionen och Arbetsmiljöverket. Men det finns en finess att man prövar det ordentligt från alla tänkbara aspekter, säger Benny Eklund.

Och det är inte patienter som är missnöjda – av dem är ”i stort sett ingen negativ” – utan vårdpersonalen.
– Jag tycker att man ska ha respekt för att journalen i sig är journalskrivarens intellektuella kapital, alla känner oro när den bara ska lämnas ut. Det är inte så roligt att bli granskad, men det är knappast ett motiv till att undanhålla informationen från patienten, säger Benny Eklund.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev