Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi skulle ha gjort en större riskanalys"

Publicerad: 22 oktober 2019, 15:08

Foto: Getty Images/Apotekstjänsts hemsida

Redan i juni fanns en oro i Varuförsörjningsnämnden om att det skulle bli problem när Apotekstjänst tog över leveranserna av sjukvårdsmateriel från Mediq.
– Jag var den enda i nämnden som hade erfarenhet av vilka problem som kan uppstå vid ett leverantörsbyte, säger Tommy Levinsson (S), vice ordförande i Varuförsörjningsnämnden.


Ämnen i artikeln:

Leveranskrisen

Det var vid ett av Varuförsörjningsnämndens möten i juni som tvivel kring leverantörsbytet lyftes. Tommy Levinsson (S) viceordförande framförde oro kring bytet och sa: ”Det här kommer att gå åt helvete”. Detta var Ekot, Sveriges Radio, först med att rapportera om i tisdags.
– Det var i ett sammanhang när vi redovisade vad vi hade gjort, och alla i nämnden trodde att allt skulle bli frid och fröjd. Då påminde jag om när Mediq (tidigare leverantör, reds.anm) flyttade sitt lager från Borlänge till Kungsbacka 2012. Och att det då skakade en del, säger Tommy Levinsson.
– Vi fick köra budbilar med varor mellan våra regioner. Och då handlade det om byte av en lagerlokal. Nu handlade det om byte av en leverantör – och det var då jag sa: det här kommer att gå åt helvete.

Trots att det hade gjorts en genomgripande riskanalys av den nya leverantören är Tommy Levinsson självkritisk efter den senaste tidens leveranskris med drygt 180 inställda operationer som följd.
– Vi skulle ha gjort en ännu större riskanalys, och gått igenom flera olika scenarier. Exempelvis: vad gör vi om it-systemet inte fungerar? Någonstans har vi inte lyckats, säger han.

Vad sa dina kolleger i nämnden när du uttryckte oro?
– Vi hade ju gjort analyser, vi hade pratat med dem. Allt som Apotekstjänst hade redovisat visade att de hade koll på läget. Och då menar jag, om man har koll på läget fullt ut, då är det något som man inte har analyserat.
– Sedan kunde jag inte sätta fingret på vad vi skulle ha gjort mer, jag bara konstaterade att: nej, så där bra tror inte jag att det kommer att gå. Men vi var en helt enig nämnd som beslutade om detta.

Tommy Levinsson anser också att nämnden borde ha analyserat fler alternativ innan de bestämde sig för en trepartslösning.
– Innan vi bestämde oss tittade vi på om vi skulle sköta det här i egen regi, om vi skulle ha tredje part eller en som distribuerade åt oss. Vi tittade på tre olika lösningar. Och vi kom fram till – efter ett rätt gediget arbete – att tredje part var det bästa.
– Det kan vi ju också analysera, varför vi inte tryckte hårdare på något annat. Samtidigt har vi ju haft tredje part i 18 år och det har fungerat relativt bra. Och jämfört med andra regioner har vi haft en bra kostnadsbild, säger han.

På tisdag i nästa vecka ska nämnden ta ett nytt beslut om hur den fortsatta varuförsörjningen till regionerna Sörmland, Västmanland, Dalarna, Uppsala, och Örebro län ska se ut. Ett av förslagen är att flera leverantörer delar på uppdraget. Det vill säga att Apotekstjänst inte står för hela varuförsörjningen.
– Det är ett av de förslag som Varuförsörjningens tjänstemän arbetar med. På tisdag kommer nämnden att ta ett beslut. Men det kan finnas andra lösningar.

När Apotekstjänst tog över som leverantör av dosläkemedel för sju regioner 2013, tvingades regionerna att betala mer än vad som stod i avtalet. Detta efter stora leveransproblem som Apotekstjänst menade berodde på att mängden leveranser som stod i avtalet inte stämde med verkligheten.
Huruvida Apotekstjänst avtal kommer att förändras om varuförsörjningen delas upp på flera leverantörer vill inte Tommy Levinsson uttala sig om.
– Vi fattar beslut om det här på tisdag.

Ämnen i artikeln:

Leveranskrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev