fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi tar bort vinstintresset ur välfärden”

Publicerad: 6 oktober 2014, 10:34

Regeringens och Vänsterpartiets förslag om vinster i välfärden är klart. Efter 2016 finns det inte mycket att hämta.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVårdpolitik

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson höll i dag, måndag, en presskonferens kring uppgörelsen om vinster i välfärden.

– Välfärden är ingen marknad. På välfärdens område är vi inte konsumenter, vi är medborgare. Nu har vi under några år sett flera exempel på när det har blivit riktigt, riktigt fel utifrån det vinstsyfte som i många fall har drivit välfärdsutövare, sade Stefan Löfven.

Han förklarade att uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet skulle skapa ”ordning och reda” i välfärdssektorn med bibehållen möjlighet till mångfald och valfrihet. Rent konkret kommer regeringens första förslag i höstens budgetproposition och kommer sedan följas upp med både en utredning och sedan ännu fler förslag, se faktaruta.

En glad och märkbart stolt Ulla Andersson var mer specifik om hur vinsterna i välfärden kommer att se ut framöver:

– Vi är överens om att det inte finns utrymme för vinstutdelning i välfärden om verksamheten utförs av ett bolag. Våra gemensamma skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för. Eventuella överskott ska i huvudsak återinvesteras i verksamheten.

Och vad i huvudsak betyder förklarade hon som:

– I huvudsak menas att insatt kapital och låg ränta på detsamma inte behöver återinvesteras, eftersom att insatt kapital då urholkas.

Och vad som menas med låg ränta förklarade Ulla Andersson så här:

– Ett ensiffrigt belopp i den nedre delen av den ensiffriga skalan. Exakt hur det ska formuleras kommer vi att återkomma till i det regelverk som nu ska utredas.

Hon förklarade också att nya regler skarpt kommer att begränsa möjligheterna att göra vinst vid en eventuell försäljning. Regelverket, som ska gälla både nya och befintliga aktörer, ska också följas upp så att ingen kringgår det för att göra ekonomisk vinst, fortsatte Ulla Andersson.

Enligt Jonas Sjöstedt var överenskommelsens stora vinnare alla de som behöver välfärd och de som arbetar i välfärden. Men också svenska folket som enligt Vänsterledaren med klar majoritet är motståndare till att deras skattepengar försvinner någon annanstans. Även Stefan Löfven och Gustav Fridolin poängterade att vinststoppet har ett tydligt mandat från svenska folket oavsett vilket parti de röstat på.

Under presskonferensen var det dock tydligt vilket parti som är mest nöjt med överenskommelsen.

– Nu gör vi det som var vårt stora mål i valrörelsen, vi tar bort vinstinstresset ur välfärden, sade Jonas Sjöstedt.

Ulla Andersson konstaterade också att det är helt rimligt att ställa krav på att skattepengarna används till det de är avsedda för.

– Sedan kommer nog ett och annat riskkapitalbolag att få hicka. Och det tycker jag också att de ska ha, för det kommer att vara ett krav på dem att pengarna ska gå till det de är avsedda för. Det är inte möjligt för dem att berika sig längre.

Relaterat material

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

Så ser den nya regeringen på sjukvården

Jämlik vård viktigast för vårdministern

Fler röster om regeringen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev