Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi uppmanar till försiktighet och eftertänksamhet"

Publicerad: 31 maj 2010, 13:00

Apoteksbranschen behöver lugn och ro. Det krävs tydliga spelregler och ett längre tidsperspektiv för att fördelarna med omregleringen ska vinnas.


Så skrev samtliga apotekskedjors vd:ar och Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér på Dagens Industris debattsida i lördags den 29 maj.

Skribenterna radar upp de positiva effekter som var syftet med omregleringen och som redan uppnåtts. Den tydligaste förändringen menar de är den ökade tillgängligheten.

Antalet apotek ökar och i förra veckan öppnades ett apotek i Älmsta, Norrtälje kommun, där det inte fanns något apotek sedan tidigare.

Omregleringen har också lett till en ökad differentiering och mångfald, skriver debattörerna. Dessutom har arbetsmarknaden utvecklats positivt för de anställda. I debattartikeln anges att det har uppstått 300 nya jobb i branschen sedan omregleringen.

Trots denna positiva start höjs nu röster, menar skribenterna, som på ett genomgripande sätt vill förändra apoteksmarknaden. Debattartikeln tar upp Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets förslag om att införa ett referensprissystem eller ett system där aktörerna förlorar sitt förhandlingsmandat gentemot läkemedelsindustrin.

Ett annat hot är oppositionens ”utspel” om att ta bort den så kallade generikapengen som Dagens Apotek skrivit om tidigare.

Även om förslagen bara är just förslag i nuläget så uppmanar skribenterna till eftertänksamhet och försiktighet: ”Låt inte kortsiktiga politiska intressen eller ivriga myndigheter riskera landets läkemedelsförsörjning eller spoliera en positiv utveckling av apoteksbranschen.”

Sveriges apoteksförening, där samtliga apotekskedjor är medlemmar, kräver tydliga spelregler och ett längre tidsperspektiv än ett år för att de fördelar som var syftet med omregleringen ska kunna träda i kraft fullt ut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev