tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi var emot det redan från början”

Publicerad: 17 april 2013, 09:27

Landstingsrådet Stig Nyman (KD) vill separera Karolinska Solna och Karolinska Huddinge. Med två olika ledningar utvecklas sjukhusen bättre, anser han.


Stig Nyman, landstingsråd i Stockholm, är en av krafterna bakom Nya Karolinska sjukhuset som just nu byggs i Solna. I dag säger han till Svenska Dagbladet att han vill att Karolinska Huddinge och Karolinska Solna går skilda vägar. För Dagens Medicin utvecklar han hur han menar.

Varför?

– Vi borgerliga politiker var mot den här sammanslagningen redan när socialdemokraterna beslutade om den. När vi vann valet 2006 valde vi att ändå inte riva upp den.

– Nu är båda de här enheterna stora var för sig. Jag tror att man ger bättre förutsättningar för utveckling om de inte arbetar under samma ledning.

Vilka blir skillnaderna?

– Jag tror att man underlättar för ledningarna om de får jobba var för sig. Båda skulle förbli universitetssjukhus fast med var sin sjukhusdirektör.

– Det här innebär ingen kritik mot den nuvarande ledningen, den ska ha all heder av att den har lyckats så bra som den har, men framtida ledarskap behöver få nya förutsättningar.

Det har investerats mycket tid och pengar i sammanslagningen. Blir inte det en bortkastad investering?

– Vi behöver inte riva upp något och tiden är inte spilld eftersom man har kunnat dra lärdomar från den här tiden. Min övertygelse är att de här enheterna får bättre förutsättningar om de får var sin ledning.

Hur tror du att dina politikerkollegor ställer sig till ditt förslag?

– Det vet jag inte. Jag anser att den här frågan måste upp på agendan och att det måste finnas en öppenhet för att tala om den, men att upplösa de två enheterna ligger inte inom den här mandatperioden.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev