Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi vet inte om det är kroniska symtom eller inte”

Publicerad: 28 augusti 2020, 12:49

... Åsa Kristoferson Hedlund ordförande för nybildade Svenska covidföreningen som vill ta plats i debatten för att driva föreningens syn på covidepidemin som en försummad folkhälsofråga.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenDet nya coronaviruset

Varför behövs ni?
– Vi är en patientförening som vill lyfta frågan om hur samhället hanterar de smittade. Detta har kommit i skymundan för smittskyddsperspektivet. Vi vänder oss till patienter, anhöriga och även andra som vill lyfta patientperspektivet i covid-19-pandemin, och då inte bara för dem som har fått en diagnos, utan även för dem som endast misstänks ha drabbats. Vi vill att alla utreds ordentligt, så är det inte i dag.

Vilka frågor prioriterar ni?
– Det viktiga är att forskningen på den stora patientgruppen hemmaliggande patienter kommer i gång. I dag forskas det mest på inlagda och iva-patienter. I Sverige behöver man komma igång med denna forskning, och internationellt finns det allt för lite forskning, som dock visar att det kan förekomma svåra symtom och även kvarvarande skador på hjärta, lungor och och hjärna. Vi vill också se en vårdorganisation som samlar kompetensen gällande sjukdomens långtidsförlopp. I dag är det mellan 10 och 15 procent av de smittade som drabbas av ett långvarigt sjukdomsförlopp. Det är rätt många patienter. För det tredje måste vi ha ett fungerande socialt skyddsnät i samhället för denna grupp.

Hur vet du allt detta?
– När man som jag har legat hemma med denna svåra sjukdom är det lätt att få tid till att läsa på. Nu mår jag mycket bättre sedan ett par veckor, men ett tag kunde jag inte bre en macka utan kallsvettningar, hjärtklappning och andningsproblem. Jag hade turen att få höga doser kortison för ett hudutslag som även fungerade på covidsymtomen.

Blir det inte svårt att behålla medlemmar i er förening då covid-19 besvären väntas vara övergående?

– Föreningen är inget självändamål, utan vi vill att politikerna tar tag i frågorna. Ingen blir gladare än vi om politikerna ser till att alla kan tillfriskna och att vi inte behövs. Dessutom vet vi inte om det är kroniska symtom eller inte.

RICKARD JAKBO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev