Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vi vill motverka impulshandlingarna”

Publicerad: 24 september 2014, 12:50

”Nej, det är ingen desperat chansning. Det är en noggrann övervägning av de fakta som finns”, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket.


– Jag vet inte riktigt vari desperationen skulle bestå, säger Rolf Gedeborg, som också är intensivvårdsläkare och docent i medicinsk epidemiologi.

Tanken bakom förslaget att stoppa försäljningen av paracetamol i tablettform i dagligvaruhandeln är att försöka åtgärda ett folkhälsoproblem och samtidigt så lite som möjligt påverka normal användning av paracetamol.

Det är framför allt impulshandlingar, då en person väljer att äta för många paracetamoltabletter i syfte att skada sig själv, som åtgärden riktar sig mot, enligt Rolf Gedeborg.

– Då vet vi att tillgänglighet har betydelse.

En del av kritiken handlar om att det inte finns statistik som visar att antalet sjukhusvårdade för paracetamolöverdos har ökat. Vad säger du om det?

– Från 2010, alltså efter det att man släppte paracetamolet, så har det skett ett ökat antal sjukhusvårdade fall av just paracetamol, men däremot inte av andra läkemedelssubstanser. Men vi har valt att inte föra fram det i argumentationen. Sjukvårdsstatisken har inte varit tillförlitlig. Det beror på att det finns ett så stort antal som vårdas för ospecifik läkemedelsförgiftning. Vi har helt enkelt valt att vara försiktiga, säger Rolf Gedeborg.

Läkemedelsverket håller på med en studie över hur den faktiska förekomsten av sjukhusvårdade förgiftningsfall för paracetamol ser ut. Myndigheten tittar på nivåerna av paracetamol i blod på patienter som vårdats för misstänkt paracetamolförgiftning.

Varför väntar ni inte in den här studien innan ni föreslår en begränsning av försäljningen?

– Studien är främst till för att skaffa bättre möjlighet att följa utvecklingen framåt. Man bedömde tidigt att de fakta som finns är tillräckliga för den här åtgärden.

– Beslutet handlar inte bara om ökningen över tid, utan det faktiska antalet förgiftningsfall. Vi vet att antalet samtal till Giftinformationscentralen är en underskattning av problemets omfattning, vilket innebär att det handlar om minst 100 förgiftningsfall i månaden. Det är också viktigt att komma ihåg att det här problemet har funnits i decennier.

Var det en miss från början att släppa paracetamoltabletter till dagligvaruhandeln?

– Nej, det kan man inte säga eftersom det här bygger på ny information som vi har fått, via studier och analyser av nya data.

Debattförfattarna efterlyser andra åtgärder, bland annat att ni utreder risken för oavsiktlig överdosering på grund av förväxlingar som beror på de många produktnamnen på marknaden. Ska ni göra det?

– Det är inget vi utesluter, men det är en åtgärd som tar längre tid och är svårare. Men det är definitivt också ett problem.

De vill också att ni utreder förpackningsstorlekar.

– De åtgärdades redan 2008. 20 tabletter räcker för några dagars behandling och det är vad som är rekommenderat för receptfritt. Annars skulle förpackningen vara räcka två, tre dagar och det blir orimligt kort tid.

Relaterat material

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

Förgiftningar med paracetamol studeras efter larm

”Sluta slira på sanningen om försäljningen av paracetamol!”

debatt”Vi är rädda att förgiftningar beror på lättillgängligheten”

Mängden paracetamol begränsas i USA

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev