torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi vill pröva frågan om hur lagen efterlevs i praktiken"

Publicerad: 1 mars 2010, 08:08

Godkända läkemedel ska inte behöva konkurrera med extempore. Det anser Abcur, som stämmer Apoteket.


Läkemedelsföretaget Abcur fick preparaten Metadon DnE och Noradrenalin Abcur godkända av Läkemedelsverket 2007 respektive 2009.

Tidigare fanns endast Apoteket Produktion & Laboratoriers, APL, preparat i Sverige, då som extempore- och licensberedningar. Men trots att det nu finns godkända alternativ fortsätter APL att tillverka och sälja medlen som förut.

Strax innan jul lämnade Abcur in två stämningsansökningar riktade mot Apoteket Farmaci och Apoteket.

– Vi ifrågasätter APL:s tillverkning av standardiserad beredning av metadon och Apoteket Farmacis expediering av noradrenalin. Att få läkemedel godkända är dyrt, de ska inte konkurrera med icke godkända läkemedel, säger Roger Tapper, Abcurs styrelseordförande.

– Stämningen syftar till att pröva frågan om hur lagen efterlevs i praktiken. Vi har en lag som innebär att läkemedel måste godkännas innan de får expedieras. I undantagsfall kan icke godkända läkemedel förskrivas på licens eller som extempore, säger Roger Tapper.

Extemporeläkemedel behöver inte godkännas den vanliga vägen eftersom de blandas för att tillgodose enskilda individers behov.

– Det låter enkelt men är komplext. Läkare har fri förskrivningsrätt, så om tillverkaren gör bedömningen att ett läkemedel kommer att förskrivas i större utsträckning än bara till en person, kan den tillverka lagerberedningar, säger Kenneth Nordback, jurist på Läkemedelsverket.

Eva Sjökvist Saers är vd för APL. Hon vill inte uttala sig i ärendet men säger att extemporeläkemedel tillverkas efter förskrivningar.

– Det finns ju en efterfrågan, vi kan ju inte tillverka extempore utan en förskrivning, säger hon.

I stämningen tar Abcur upp den ekonomiska aspekten, uteblivna intäkter och försäljning. Men Roger Tapper betonar att det också är en principiell fråga.

– Tillsynen av extempore är i princip obefintlig. Det är viktigt att det inte tillverkas i syfte att konkurrera med godkända läkemedel.

Kenneth Nordback tycker också att principfrågan bör ses över.

– Den springande punkten i det här fallet är att APL tillverkar de här preparaten trots att det finns godkända alternativ på marknaden, och så har det inte sett ut tidigare.

APL gör extempore

Extempore­ är läkemedel som tillverkas på apotek enligt förskrivarens instruktioner. Apoteket
AB:s dotterbolag APL har gjort detta i Sverige under monopolet.
Tillverkning kan också ske i större skala, lagerberedningar. Om dessa säljer mer än en viss mängd per år krävs en ansökan om rikslicens.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev