Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vid tio miljoner doser stoppas leveranser av influensavaccin

Publicerad: 23 december 2009, 10:44

Sverige hade beställt 18 miljoner vaccindoser mot influensa A(H1N1). Nu sätts ett tillfälligt stopp vid drygt hälften.


Den ursprungliga överenskommelsen med vaccintillverkaren Glaxo Smithkline grundade sig på att alla skulle behöva ta två sprutor var. Men det har visat sig att för de flesta vuxna räcker det med en dos – åtminstone i nuläget.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har Sverige och Glaxo Smithkline nu enats om att leveranserna ska avbrytas då Sverige har fått 10 miljoner doser. Det blir sannolikt i början av januari.

– Förutsättningarna har ju ändrats lite grann såtillvida att det för den här vågen för de flesta räcker med en dos. Det gör ju att vaccinåtgången varit mindre än vi förutsåg från början, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting till Ekot.

Det stopp som nu görs är temporärt och gäller enligt Ekot fram till mitten av februari. Vad som ska ske med de resterande beställda doserna ska diskuteras längre fram.

Han framhåller att alla som vill vaccinera sig kommer att kunna göra det. Hittills beräknas drygt 60 procent av befolkningen vara vaccinerad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev