Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Videomöten kan ge smidiga uppföljningar

Publicerad: 6 september 2019, 13:00

Det är främst yngre patienter som använder videomöten för läkarbesök. På Knivsta vårdcentral har Anna Waxin (till vänster), verksamhetschef, och distriktsläkare Linda Ahlgren haft digitala vårdmöten sedan november förra året.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

I november i fjol införde vårdcentralen i Knivsta videobesök. I nästa steg utvecklar Region Uppsala en chattfunktion.


Ämnen i artikeln:

Region Uppsala

– Främst används videobesöken av våra yngre patienter, som har en smartphone och är bra på ny teknik. Men det är alltid vår personal som avgör vilka patienter som är lämpliga för ett uppföljande vårdmöte via videobesök, säger Anna Waxin, verksamhetschef på Knivsta vårdcentral.

– Äldre patienter är inte lika glada i det – utan vill hellre träffa doktorn fysiskt, säger Linda Ahlgren, distriktsläkare på vårdcentralen.

Digitala vårdmöten infördes på vårdcentralerna i hela Region Uppsala i fjol. Både den tekniska utvecklingen och införandet har finansierats av statsbidrag. Målet är främst att öka patienternas tillgänglighet till vården, enligt Anna Waxin.

– Tanken är att det digitala vårdmötet ska komplettera e-tjänster via 1177.se, vanlig telefonrådgivning och fysiska möten, säger hon.

Alla vårdcentralens professioner – från läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster till kuratorer – kan ha videobesök med sina patienter.

Men det är ännu inte någon jättestor efterfrågan. Anna Waxin uppskattar att det brukar bli ett till tre videobesök per vecka för hela vårdcentralen. Men nu ska tjänsten marknadsföras via anslag, väntrums-tv och information från personalen.

– När personalen väl har fått prova på videobesök tycker de flesta att det fungerar. Det är viktigt att de känner sig trygga och motiverade till att utföra videobesök. Det här innebär ett helt nytt arbetssätt att inte ha patienten framför sig, säger Anna Waxin.

För att göra ett videobesök hos sin läkare behöver patienten en smartphone och appen Min Hälsa.

Läkaren Linda Ahlgren föreslår videobesök för patienter som hon vet klarar tekniken.

– Uppföljningar kan vara smidiga att göra via videobesök, framför allt när det gäller patienter med psykisk ohälsa som behöver ha återkommande kontakt med oss. I de fallen behöver vi inte undersöka patienterna fysiskt, men det kan vara bra för oss att se hur patienten ser ut att må, säger Linda Ahlgren.

Tänker ni införa fler digitala tjänster?
– Det blir nog troligen någon typ av chattfunktion där patienter kan chatta med sjuksköterskor via 1177. Det är ett projekt som pågår nu inom Region Uppsala.

Regionen testar den nya chattfunktionen i en pilotverksamhet kallad ”Nära vård online” via sjukvårdsrådgivningen 1177. Piloten, som inte är direkt kopplad till vårdcentralsnivå, ska pågå till december.

Invånare kan välja att kontakta en sjuksköterska via chatt genom att via en formulärtjänst beskriva sina besvär, sedan görs en första bedömning av besvären och därefter slussas personen till rätt vårdnivå. Då kan det också finnas möjlighet att få rådgivning av läkare via chatt. Patienten får ett sms-meddelande när ett svar finns från vårdpersonalen.

Ytterligare en utveckling kan bli att integrera chatten med videobesök hos läkare.

– Det är för tidigt att säga när vi kan lansera tjänsten brett i Region Uppsala, men förhoppningen är att det kan ske nästa år, säger Louise Aroden, projektägare och chef för enheten e-hälsa vid Region Uppsala.

BOEL HALLDÉN

Ämnen i artikeln:

Region Uppsala

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev