Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Viktig antibiotika används inte

Publicerad: 12 juli 2012, 07:03

Gammal antibiotika som fortfarande kan ha effekt mot resistenta bakteriestammar används inte.


Infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier dödar cirka 25 000 människor varje år bara i Europa. Men av 33 gamla antibiotika som bedömts vara särskilt värdefulla tillhandahålls majoriteten inte i de flesta av de 38 länder som ingått i en kartläggning, berättar Upsala Nya Tidning.

Av de 33 antibiotikasorterna är 16 godkända Fass-läkemedel i Sverige. Där finns till exempel mecillinam inte med.

– Det har effekt på ESBL, men tillhandahålls endast i ett fåtal länder. Även i Sverige saknas den form av mecillinam som kan ges i blodet, säger Otto Cars, ordförande för den internationella nätverksorganisationen React mot antibiotikaresistens, till Upsala Nya Tidning.

Extended Spectrum Beta-Lactamase, ESBL, är ämnen som bildas av tarmbakterier och som bryter ner de flesta antibiotika ur penicillingruppen, vilket gör att de inte kan användas.

Skälet till att läkemedelsföretagen slutat att marknadsföra antibiotikasorterna ska främst vara ekonomiskt.

– Eftersom patenten för dessa antibiotika löpt ut och eftersom de bara skulle användas i liten skala som en sorts reservläkemedel finns inget intresse från industrins sida att bekosta registrering och marknadsföring av dem, säger Otto Cars.

För att öka tillgången till dessa gamla antibiotika tycker Otto Cars att den europeiska läkemedelsmyndigheten ska skriva avtal med läkemedelsföretagen.

Läs abstract till studien:

Céline Pulcini med flera. Forgotten Antibiotics: An Inventory in Europe, the United States, Canada, and Australia. Clinical Infectious Diseases 2012;                   vol. 54, nr 2: 268-274. DOI: 10.1093/cid/cir838.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev