Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Viktig gen för diabetes identifierad

Publicerad: 18 mars 2005, 09:37

En gen som spelar en avgörande roll för utveckling av barn- och ungdomsdiabetes, så kallad typ 1-diabetes, har identifierats av en amerikansk forskargrupp. De presenterade sina resultat vid en vetenskaplig kongress i San Diego, USA, i går, torsdag.


Genen är ansvarig för att tillverka en signalsubstans i immunsystemet som förhindrar att makrofager migrerar. Forskarna har tidigare visat att denna signalsubstans, macrophage migration inhibitory factor, MIF, är kraftigt förhöjd i insulinproducerande betaceller i bukspottkörteln hos diabetiker.

Förra året kunde forskarna i laboratorieförsök på genmodifierade diabetesmöss visa att en substans som blockerar MIF förhindrade utveckling av typ 1-diabetes hos 90 procent av mössen.

I de nya försök som nu rapporteras har forskarna skapat en musstam som saknar MIF-genen och sedan behandlat dem med en diabetesframkallande substans. Resultaten visar att ingen av mössen utvecklades diabetes.

Bakom fynden står en grupp forskare i medicinsk kemi vid North Shore-Long Island Jewish Health System, Manhasset, USA. Gruppens ledare, dr Yousef Al-Abed, konstaterar att andra forskargrupper har gjort försök med flera andra signalsubstanser i immunsystemet, utan att kunna visa att de spelar en roll i utvecklingen av diabetes.

Forskarnas slutsats är att fynden öppnar för utveckling av både nya läkemedel och genterapi mot diabetes. De tror att MIF-genen spelar en avgörande roll i den kaskad av händelser i immunsystemet som leder till att betacellerna i bukspottkörteln förstörs.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev