Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Viktiga uppgifter blev oläsliga när remisser gjordes digitala

Publicerad: 23 juni 2009, 07:34

Viktiga uppgifter blev oläsliga när remisser gjordes digitala

Foto: Foto: Photos.com

Rosa märkpennor har gjort att viktiga uppgifter försvunnit ur remisser.


Sahlgrenska universitetssjukhusets mammografienhet har ansvaret för att undersöka kvinnor med misstänkt bröstcancer i Göteborg. För att inte köerna ska bli för långa tar sjukhuset hjälp av företaget Unilabs.

Arbetsgången har varit sådan att sjukhuset har scannat in remisser, lagt in dem i det datorbaserade journalsystemet, skrivit ut dem och skickat dem till Unilabs. Det sjukhuspersonalen har missat är att särskilt viktiga uppgifter som har markerats med rosa märkpenna har blivit oläsliga i processen. Det gäller till exempel remissdatum och handskrivna anteckningar från läkare.

– Vi har inte upplevt det som något problem eftersom Unilabs kan kontakta oss eller läkarna som skrivit remissen, men rutinen är ändrad i dag. Nu scannar vi inte längre in några remisser med märkta fält, säger Monica Holmbom, verksamhetschef för mammografin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenheter, är kritisk mot Sahlgrenska universitetssjukhusets remisshantering.

– Om man har ansvar för en patient och lägger ut uppgiften på någon annan, då måste all information följa med på remissen. Jag tycker att detta låter mycket märkligt, säger han till Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev