Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Viktiga uppgifter förs inte in korrekt i e-journaler

Publicerad: 24 November 2017, 09:00

Block och penna är vanligt när vitalparametrar dokumenteras, enligt studie.

Foto: Thinkstock

Många klick och otydliga rutiner gör att viktiga patientuppgifter skrivs på papperslappar istället för i journalsystemet. Det visar en studie från ett svenskt sjukhus.


– Vår slutsats är att detta kan påverka patientsäkerheten eftersom avgörande uppgifter ofta inte var aktuella och att det var svårt att få en överblick, säger Jean Stevensson-Ågren universitetslektor vid institutionen för medicin och optometri, Linnéuniversitetet.

I studien följdes personal vid fyra kliniker vid länssjukhuset i Kalmar under 68 timmar hösten 2014. Syftet var att ta reda på hur uppgifter om patienternas vitalparametrar dokumenterades och i så fall när och hur de fördes in i journalsystemet Cambio Cosmic. Vitalparametrar kallas de som undersöks rutinmässigt och som är avgörande för patientens tillstånd, som till exempel puls, blodtryck och andningsfrekvens.

Jean Stevenson-Ågren hade i en tidigare studie från 2014 konstaterat att det fanns brister i dokumentationen och ville ta reda på vad detta berodde på.
– Det visade sig vanligt att sjuksköterskorna många gånger skrev ner uppgifterna på lappar eller i ett block de hade i fickan. Man vill helt enkelt göra dokumentationen direkt när vitalparametrarna tas, när man är nära patienten. Ofta förde de in det korrekt efteråt men det kunde vara allt från några minuter senare till flera timmar senare. Resultatet är att patientens datajournal inte innehöll aktuell information.

Forskarna konstaterade också att även om uppgifterna fördes in i journalsystemet så hamnade de inte alltid på rätt plats.
– Det visade sig finnas tre olika ställen där uppgifterna kunde registreras men där det inte visades på ett korrekt sätt utan att man behövde leta efter det. Dessutom presenterades de vitala parametrarna i tabellform och inte i en kurva vilket är rekommenderat för att snabbt ge en överblick av patients tillstånd, om blodtrycket faller till exempel, säger Jean Stevenson-Ågren.

Uppgifter om vitalparametrar kan vara avgörande för att i tid upptäcka en försämring i patientens tillstånd. Då krävs aktuell och överskådlig information annars finns risk att patientsäkerheten äventyras, menar Jean Stevenson-Ågren.
– För inte så länge sedan fanns uppgifter om vitalparametrar på ett papper vid patientens säng, på svenska sjukhus, då fick man en snabb överblick av hur det stod till. Nu ska man gå tillbaka till datorn och klicka sig fram till en information som kanske inte ens är aktuell.

Jean Stevenson-Ågren menar att det finns tekniska lösningar som möjliggör att anteckningar kan göras direkt vid sängkanten, antingen i form av en platta som är knuten till platsen, eller en handburen enhet som gör det möjligt att dokumentera i journalen i realtid.
– Jag menar att den teknik som används inom sjukvården bör utvärderas och vara evidensbaserad på samma sätt som läkemedel och vårdmetoder.

I dag används en nyare version av Cosmic på sjukhuset i Kalmar än den som ingick i studien och sättet att föra vitalparametrar har ändrats. Johanna Hultcrantz, produktchef på Cambio säger att det idag finns ett mobilt verktyg, där information kan föras in i journalen direkt vid sängkanten.
– Nu till helgen kommer en omfattande uppgradering av journalsystemet Cosmic genomföras i Kalmar där det blir enklare att få överblick över vitalparametrar och de presenteras bland annat i en kurva, säger hon.

Läs abstract till studien:

Jean E Stevenson med flera. Factors influencing the quality of vital signs data in electronic health records: a qualitative study. Journal of clinical nursing, publicerad online 17 november 2017.Doi:10.1111/jocn.14174

Relaterat material

Journalsystem inte patientsäkert

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev