Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Viktigaste rollen att vara ett stöd

Publicerad: 6 mars 2012, 15:47

Farmaceutens viktigaste roll när det gäller äldre är att ha ett delansvar för läkemedelsgenomgångar och vara ett konsultativt stöd. I alla fall enligt Läkemedelsriksdagen.


I dag, tisdag, ordnades Läkemedelsriksdagen i Stockholm. Årets tema var ”Äldres läkemedel – tillsammans får vi koll”. En fråga som ligger helt rätt i tiden, ansåg Thony Björk, ordförande för Sveriges farmacevtförbund.

– Vi måste samarbeta mer och bättre över professionsgränserna för förbättring av äldres läkemedelsanvändning, sade han under sitt föredrag.

Farmaceuter kan bidra med kunskap på många nivåer, framhöll han – från forskning och utveckling till stöd för förskrivare och patienter.

– Apoteket är den sista instansen som patienten möter innan den lämnas till sig själv eller sina anhöriga, sade Thony Björk.

Vilken som är farmaceutens viktigaste roll fick publiken i City Conference Centre rösta om.

De allra flesta, 60 procent, ansåg att farmaceuternas viktigaste uppgift när det gäller äldres läkemedel är ha ett delansvar för läkemedelsgenomgångar och att vara ett konsultativt stöd.

På andra plats med 24 procent av rösterna kom uppdraget att vara en länk mellan vård och apotek. 12 procent tyckte att farmaceuterna främst ska ansvara för utbildning i läkemedelsfrågor, medan 4 procent röstade för att farmaceuterna skulle ha huvudansvaret för läkemedelsgenomgångarna.

Besökarna fick lyssna till talare som representerade bland annat vård- och omsorgspersonal, pensionärsorganisationer, politiker och myndigheter, samt förstås farmaceuter. Bland annat berättade apotekare från Skåne och Halland om hur de arbetar tillsammans med vårdpersonal för att förbättra de äldres läkemedelsanvändning.

Läkemedelsriksdagen arrangeras av Läkemedelsakademin, på initiativ av myndigheterna Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Statens beredning för medicinsk utvärdering.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev