fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Viktuppgång ökar risken för bröstcancer

Publicerad: 11 juli 2006, 09:23

Kvinnor som går upp i vikt under sitt vuxna liv löper en ökad risk för att drabbas av bröstcancer. Samtidigt minskar risken för kvinnor som går ned i vikt. Det visar en amerikansk studie.


Särskilt stor är risken för bröstcancer hos kvinnor som går upp i vikt efter klimakteriet, visar studien som gjorts av forskare på Harvard Medical School i Boston.

Forskarna har analyserat viktförändringar hos 87 143 kvinnor i åldrarna 30 till 55 år. Kvinnorna följdes i upp till 26 år för att se hur deras vikt förändrats sedan de var 18 år.   Viktförändringarna efter klimakteriet mättes hos 49 514 av kvinnorna.

Studien visade att för kvinnor som lade på sig 25 kilo eller mer efter 18 års ålder var risken att insjukna i bröstcancer 45 procent högre än för de kvinnor som höll vikten.   För kvinnor som gick upp 10 kilo eller mer efter klimakteriet var risken 18 procent högre än för kvinnor som inte gick upp i vikt.

Att minska i vikt tycktes dessutom ha en gynnsam effekt. Kvinnor som gick ner 10 kilo eller mer, och behöll den nya vikten, löpte 57 procents mindre risk för att drabbas av bröstcancer jämfört med kvinnor som inte gick ner i vikt.

Enligt studien, som publiceras den 12 juli i tidskriften Jama, Journal of the American Medical Association, innebär en viktnedgång efter klimakteriet att mängden av det kvinnliga könshormonet östrogen minskar i kroppen. Eftersom mängden östrogen kopplas till bröstcancer tros en viktminskning reducera risken för sjukdomen.

Forskarna drar slutsatsen att 15 procent av de fall av bröstcancer som de stötte på inom studien kan bero på en viktökning hos kvinnorna med 2 kilo eller mer efter 18 årsåldern och att 4,4 procent av fallen berodde på en viktökning med 2 kilo eller mer efter klimakteriet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev