torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill att apotek får behandla småkrämpor

Publicerad: 16 oktober 2012, 07:53

Apotek bör få behandla småkrämpor för att avlasta hårt belastade vårdcentraler. Det föreslås i en motion till riksdagen.

Ämnen i artikeln:

Hemorrojder

Folkpartisten Anna Steele har skrivit en motion om apoteksvård vid småkrämpor. Hon anser att Sverige bör ta efter Storbritannien där farmaceuter på apotek får behandla småkrämpor enligt  minor ailment scheme  och därmed har kunnat avlasta allmänpraktiserade läkare och primärvård.

Anna Steele föreslår att undersökningen ska utföras av en legitimerad farmaceut, alternativt en läkare anställd på apoteket. Apoteket ska auktoriseras för tjänsten och någon form av journalföring ska göras.

I motionen föreslår hon också att besöken skulle berättiga apoteken till en viss ersättning, i likhet med hur vårdcentralen får betalt för sina patientbesök från landstingen. Däremot tror hon på fri prissättning för tjänsten i nästa led, mellan apoteken och patienterna.

Exempel på krämpor som farmaceuterna får behandla är eksem, akne, hosta,  förkylning, halsont, skrubbsår, förstoppning, hemorrojder, allergi,  ryggvärk och matsmältningsproblem.

Även förra året lämnade Anna Steele in en motion i frågan till riksdagen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev