Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vill att cancern ses som arbetsskada"

Publicerad: 4 juni 2013, 06:40

Sju av elva som arbetade länge på den tidigare ambulansstationen i Hörby har drabbats av cancer.


Det skriver Skånska Dagbladet, som undersökt hur det gått för de ambulanssjukvårdare som jobbade mer än tio år på stationen.

Enligt tidningen har fyra personer fått cancer i urinblåsan och två i buken. En person har drabbats av leukemi. Två av de cancerdrabbade ambulanssjukvårdarna har gått bort.

Personalen slog redan på 1970-talet larm till dåvarande Malmöhus läns landsting om problem med dålig ventilation och fukt i lokalen. De upplevde bland annat att bensinångor från bilhallen trängde in i personalutrymmena. När ambulanssjukvårdarna sov på arbetsplatsen vid beredskap drabbades de av ihållande huvudvärk och luftvägsbesvär.

1988, sedan en konsult helt dömt ut arbetsmiljön, satte landstinget upp baracker där personalen fick arbeta och sova och 1993 flyttade verksamheten in i en ny ambulansstation.

Lau Jörgensen, som arbetade som ambulanssjukvårdare på ambulansstationen i 13 år, förklarar för Skånska Dagbladet vad han önskar för framtiden:

– Det enda jag vill är att mina döda kollegor och vi som är sjuka ska få någon slags upprättelse. Att cancern klassas som en arbetsskada. För här var det inte bra att jobba. Det var det inte.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev