Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill att patienterna ska åka hem i billigare byxor

Publicerad: 6 mars 2013, 07:00

Jane Holm är textil­controller på Karolinska universitetssjukhuset. Hon tror att det ligger mycket kläder glömda i personalskåpen.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Av de runt 450 000 personal- och patientplagg som används inom sjukvården i Stockholms läns landsting försvinner 12 procent varje år, eller vart nionde plagg.


En majoritet av plaggen som försvinner, 60 procent, är personalkläder, som bussaronger, byxor och rockar. En del kastas fel och hamnar i soporna, annat ligger i personalens skåp under lång tid och regi­streras då som svinn.

– Vi måste ha rotation på kläderna.­ Om ett plagg inte återgår till tvätten inom 90 dagar registreras det som förlorat, säger Jane Holm, textil­controller på Karolinska universitetssjukhuset.

Hon gissar att det bakom de låsta­ dörrarna i personalskåpen i omklädningsrummen ligger en hel del kläder som personal glömt eller lagt på hög, och som därför registrerats som saknade.

Klädsvinnet i Stockholms läns landsting, med både patient- och personalplagg, beräknas uppgå till 10 miljoner kronor om året. Det är en kostnad som avdelningarna och mottagningarna får stå för. Eftersom alla plagg har små insydda chip i sömmarna kan tvätten se varifrån plagget försvunnit och skicka räkningen till rätt ställe.

Enbart från akuten på Karolinska i Solna försvinner runt 200 blåa mjukisbyxor när patienter får dem med sig hem då de egna är blodiga eller trasiga. I andra fall har patienterna på sig sjukhuskläderna när de åker till andra vårdinrättningar.

– Inom äldrevården på Dalens sjukhus finns säkert gott om landstingskläder, tror Jane Holm.

För att få ner kostnaden för ­svinnet av patientkläder, framför allt byxor, som ska ersättas med 96 kronor,­ vill Jane Holm införa särskilda hemgångskläder.­ Dessa är av sämre kvalitet än patientkläderna­ och kostar därför mindre. I dag finns de i ett set med gröna mjukis­byxor, en t-shirt, trosor och strumpor.­

– Men jag vill dela på setet och köpa byxorna separat för en tjuga. Det skulle få ner kostnaderna för svinnet av patientbyxor, säger Jane Holm.

Relaterat material

Nu ska sjukhusen spåra och stoppa svinnet

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev