Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill att sjuksköterskor tar över växeln

Publicerad: 19 februari 2013, 15:09

Specialistutbildade sjuksköterskor på 1177 borde kunna sköta landstingets telefonväxel. Så lyder ett förslag i Sörmland.


Det är vanligt att de som ringer till Landstinget Sörmland möts av en automatisk telefonsvarare. Detta vill moderaterna i landstinget ändra på.

Nu föreslår partiet att i princip hela landstingets telefonväxel ersätts med 1177.

– Det är i dag ofta väldigt svårt att veta vart man ska vända sig när man blir sjuk. Många bollas runt och det blir onödig väntan, säger Magnus Leivik (M), gruppledare och oppositionslandstingsråd.

Förslaget går ut på att sjukvårdsrådgivningen 1177 ska erbjuda tidbokning, rådgivning och jämförelser av vårdgivare.

De som ska bemanna tjänsten är specialistutbildade sjuksköterskor som samtidigt gör en bedömning av vad patienten har för behov av vård, enligt förslaget.

– På det sättet ser man till att det blir rätt typ av besök som bokas, säger Magnus Lervik.

Hur många sjuksköterskor måste man då anställa?

– Det har jag ingen aning om. Det är det som ska utredas med motionen.

Det är brist på sjuksköterskor i Sörmland, hur ska det gå ihop?

– Redan idag sitter det sjuksköterskor som tar emot de här samtalen, men de sitter utspridda på olika kliniker och mottagningar. Det måste inte handla om att det är fler utan snarare ger detta möjlighet att effektivisera. De som i dag sitter uppbundna på telefon kan träffa patienten ansikte mot ansikte i stället.

Vad kommer det kosta?

– Det kan inte jag bedöma. Det är ju skälet till att man lägger en motion. Men det är så pass intressant att vi vill ta reda på det, säger Magnus Lervik och fortsätter:

– Håller med om att det innehåller en kvalitetsökning, och det blir säkert dyrare. Men det ger möjlighet till ökad kontroll och bättre service. Det är otidsenligt att ha en telefonsvarare som sköter kommunikationen.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News