Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill dra in legitimation för sjuksköterska

Publicerad: 14 mars 2013, 09:00

Socialstyrelsen vill att HSAN återkallar legitimationen för den sjuksköterska och tidigare anställd hos SOS Alarm som inte skickade en ambulans till en man med akuta andningsbesvär.


Det var i januari 2011 som en 23-årig man i Stockholm flera gånger ringde till SOS Alarms larmcentral och begärde att få en ambulans. Mannen hade svårt att andas och tappade medvetandet flera gånger under samtalen. Men sjuksköterskan tyckte inte att det lät tillräckligt allvarligt och skickade ingen ambulans. 23-åringen avled senare samma morgon av spontant brusten mjälte.

Sjuksköterskan åtalades för grovt vållande till annans död men friades av tingsrätten. Domen överklagades och rättegången pågår nu i hovrätten. Sjuksköterskan sades upp från sitt arbete på SOS Alarm efter händelsen.

Nu har Socialstyrelsen kommit fram till sin bedömning av fallet. Socialstyrelsen föreslår i första hand att sjuksköterskans legitimation ska återkallas på grund av grov oskicklighet i yrkesutövningen. Socialstyrelsen skriver att han inte har följt aktuella rutiner och riktlinjer och inte använt sig av det beslutsstöd som arbetsgivaren tillhandahöll och att han visat bristande förmåga att lyssna, kommunicera och ställa relevanta frågor.

– Vi anser att sjuksköterskan har gjort ett allvarligt avsteg från de rutiner och riktlinjer han var skyldig att följa, och han skaffade sig inte ett tillräckligt underlag för att göra en korrekt bedömning av den hjälpsökandes tillstånd och behov av ambulanstransport, säger Socialstyrelsens utredare Marie Hansson i ett pressmeddelande.

Det är nu upp till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att ta ställning till yrkandet från Socialstyrelsen och fatta ett beslut. Om HSAN inte återkallar legitimationen föreslår Socialstyrelsen i andra hand att HSAN beslutar om en treårig prövotid.

Relaterat material

Rättegång mot SOS-anställd börjar i dag

SOS-utredning JO-anmäls

Svår konst bedöma hälsa genom telefonluren

SOS-domen överklagas

SOS-sjuksköterskan frias

SOS-sjuksköterska åtalas

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev