Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ge apoteken meddelarskydd

Publicerad: 13 december 2013, 08:30

Anställda på apotek borde få rätt att prata med medierna på samma villkor som de offentliganställda, anser Sveriges Farmaceuter.


Nyligen föreslog Meddelarskyddsutredningen att anställda i privatvård ska få samma meddelarskydd som offentliganställda. Detta ska däremot inte gälla anställda på apotek, något som Sveriges Farmaceuter är kritiska till.

– Jag ser inte riktig logiken i att undanta apotekspersonalen från meddelandeskyddet. Apoteken är en del av hälso- och sjukvården och kärnverksamheten är receptaffären som till största delen är finansierad av staten/landstingen, säger fackförbundets ordförande Thony Björk till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Meddelarskyddet innebär att den som lämnar upplysningar till medierna inte kan straffas och att arbetsgivaren inte får försöka ta reda på vem som kontaktat medierna. I dag gäller den rätten offentliganställda, men utredningen föreslår att all skattefinansierad verksamhet inom vård, skola och omsorg ska omfattas.

Däremot finns det enligt utredningen skäl att undanta apotek, eftersom detaljhandel med läkemedel utgör ett eget verksamhetsområde som inte direkt ingår i vårdbegreppet. Dessutom saknas det i princip direkt offentlig finansiering av verksamhetsområdet.

– Varje apotek har en läkemedelansvarig som har fokus på kvaliteten och patientsäkerheten och skyldighet att slå larm om missförhållanden råder. Det är viktigt att möjligheten finns att kunna göra det anonymt utan att riskera efterforskningar och repressalier, säger Thony Björk.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev