Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ge patienten rätt till journalen

Publicerad: 10 februari 2011, 15:15

Låt patienten själv kommentera sin behandling i journalen. Det föreslår Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund.


Patienterna bör få komplettera sina journaler med uppgifter om exempelvis blodtryck, vikt och vilka naturmedel och receptfria läkemedel de äter, anser fackförbundet.

– Sådana saker kan påverka behandlingen och därför kan det vara av vikt att man kan lägga in den typen av information så att den kommer med i bedömningen, säger Thony Björk till Dagens Apotek.

Dessutom ska patienterna kunna skriva in egna kommentarer om behandlingen, enligt förslaget. Thony Björk tror inte att vården skulle ha något emot en sådan förändring, förutsatt att det går att lösa rent tekniskt. Och det räcker inte att förskrivaren antecknar uppgifterna.

– Patienten måste få äga den här informationen och lägga in den själv, säger Thony Björk.

Fackförbundet vill också att patienten ska få bestämma vilka som får se journalen, exempelvis farmaceuter och sjuksköterskor.

Förslagen har Sveriges Farmacevtförbund framfört i arbetet med en ny nationell läkemedelsstrategi för Sverige. I veckan har Thony Björk medverkat i en referensgrupp, bestående av fackföreningar och intresseorganisationer, som säger sina åsikter i frågan.

Förbundet har också framfört krav på att bara apotekare ska få vara läkemedelsansvariga på apotek. ”Sverige bör inte ha lägre krav på kompetens än övriga EU, där apotekare är normen”, skriver fackförbundet på sin hemsida.

Och apoteken bör få betalt av samhället för att utföra farmaceutiska tjänster som läkemedelsgenomgångar och hälsorådgivning, i stället för att bara få en marginal på de produkter som säljs.

– Vi har en väldigt hård konkurrens på apoteksområdet i dag. Om man också får ersättning för tjänster så kommer konkurrensen att driva fram många bra tjänster som förbättrar läkemedelsanvändningen och patientsäkerheten, och det blir ett mindre fokus på säljet, säger Thony Björk.

Farmacevtförbundet vill också införa en lag som ger patienter som använder fler än fem läkemedel, eller är i behov av särskilt stöd, rätt till en läkemedelsgenomgång varje år.

Arbetet med den nationella läkemedelsstrategin leds av socialdepartementet och Thony Björk tyckte att han fick gehör för förbundets idéer vid mötet i veckan.

– De förslag jag lade fram där mottogs och kommer att behandlas. Vi fick också stöd från en del av de andra som deltog i mötet, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev