fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill göra norska ambulanser lagliga

Publicerad: 26 augusti 2016, 14:50

En norsk ambulans i Oslo. Foto: Bjoertvedt/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0

Norska ambulanser bryter mot svenska regler när de rycker ut på den svenska sidan av gränsen. Nu vill den norska regeringen att Sverige löser problemet.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenLandstinget i VärmlandNorrbottens läns landstingVästra GötalandsregionenVästerbottens läns landstingAmbulanssjukvård

Samarbeten mellan den norska och svenska ambulanssjukvården finns i flera områden längs gränsen där respektive lands ambulans kan åka över gränsen om den är närmast larmplatsen. Men det finns formella problem med att norska ambulanser åker över till Sverige. De norska ambulanserna är inte bemannade med sjuksköterskor viket strider mot Socialstyrelsens föreskrifter. Hittills har de norska ambulanserna dock fortsatt att åka över gränsen, trots regelbrottet.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat tog Region Jämtland-Härjedalen i april upp frågan med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Nu har även det norska hälsodepartementet vänt sig till det svenska socialdepartementet. I ett brev skriver det norska hälsodepartementet att de önskar att problemet ska kunna rättas till så att det även i fortsättningen ska gå att ha ett samarbete mellan de båda ländernas ambulanssjukvård. Det norska hälsodepartementet uppmanar den svenska regeringen att föreslå en lösning och påminner om att borttagande av gränshinder är en viktig del i samarbetet mellan de nordiska länderna.

Relaterat material

Otillåten ambulanssjukvård i svenska fjällen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev