Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ha drogtest för vårdpersonal

Publicerad: 26 maj 2008, 14:00

Norge kan vara på väg att införa en lag som tillåter att vårdpersonal alkohol- och drogtestas om misstanke finns att de är påverkade på jobbet.


En lag kan även komma att införas som förbjuder personer inom hälso- och sjukvården att inta berusningsmedel ett visst antal timmar innan de börjar arbeta.

Det är stortingspolitikern Vigdis Giltun från Fremskrittspartiet som i en fråga till Norges hälso- och sjukvårdsminister Sylvia Brustad (Arbeiderpartiet) oroar sig över att det saknas lagutrymme för att låta testa vårdpersonal som misstänks bruka narkotiska preparat. Detta Skriver Dagens Medicins systertidning i Norge.

Men ministern ligger på framkant i frågan och har redan uppdragit åt Statens helsetilsyn att ta fram ett lagförslag för att möjliggöra tester av personal inom hälso- och sjukvården som misstänks använda berusningspreparat såsom alkohol eller narkotika.

Myndigheten ska även ta fram ett förslag på hur en lag kan se ut som förbjuder sjukvårdspersonal att nyttja berusningsmedel ett visst antal timmar innan man går på ett arbetspass.

I Sverige finns ingen motsvarande lagstiftning till den som nu planeras i Norge.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev