Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ha europeisk vårdgaranti

Publicerad: 18 januari 2011, 13:30

Nu toppar centern Göran Hägglunds gårdagsutspel om utlandsvård med idén om en europeisk vårdgaranti.


I helgen skapade socialminister Göran Hägglund (KD) rubriker när han i en intervju med Ekot utvecklade sin syn på hur Sverige ska genomföra det kommande EU-direktivet om patientrörlighet.

Tanken är att den svenska sjukvården i framtiden ska betala direkt när svenska patienter söker sig utomlands för till exempel operationer. I dag får patienter som gör det ligga ute med pengarna och sedan söka ersättning från Försäkringskassan.

Göran Hägglund öppnade i intervjun också för att det borde kunna bli möjligt att söka ersättning för resekostnader vid vårdresor utomlands.

Enligt Dagens Nyheter försökte ministerns kansli senare lindra den formuleringen.

Men centerpartistiska EU-parlamentarikern Lena Ek går i stället längre.

I en intervju med Ekot lanserar hon nu tanken på en europeisk vårdgaranti.

– Jag skulle vilja att när man får en diagnos, om höftledsoperation till exempel, så ska läkaren tala om för patienten att du behöver den här operationen. Du kan opereras hemma, i nästa landsting eller i något annat land. Väntetiden på de olika ställena är så här lång. Vad väljer du? Patienten ska ha en information och sedan själv kunna välja, säger hon till Ekot.

Göran Hägglund dömer dock ut idén.

– Att landstingen med automatik skulle erbjuda detta tror jag inte är realistiskt under den tid vi nu kan se framför oss, säger han till Ekot.

Relaterat material

Vill underlätta vård utomlands

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News