Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vill ha hjälp att bevaka influensan

Publicerad: 26 november 2012, 13:15

Smittskyddsinstitutet är på charmoffensiven för att locka fler användare till sin webbsida Influensakoll.se.


Webbsidan Influensakoll.se, där man kan se sjukdomens framfart över Sverige, är inne på sin andra influensasäsong.

Genom inbjudningar som skickats per post till en utvald grupp, en mediekampanj och sociala media som Facebook och Twitter vill Smittskyddsinstitutet locka medborgare som vill hjälpa till.

De som registrerar sig får varje vecka en förfrågan om de insjuknat i en infektion under veckan. På en karta kan man sedan följa hur influensan sprider sig genom landet.

Projektet är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Smittskyddsinstitutet, och syftet är att få en bättre koll på hur smittspridningen ser ut.

– Genom våra mer traditionella system ser vi bara de som blir så allvarligt sjuka så att de söker vård. Det är bara toppen av ett isberg. Men det är många fler som faktiskt blir sjuka, och det är de som påverkar samhället. De är hemma från jobbet eller vårdar barn hemma, säger epidemiologen AnnaSara Carnahan, projektansvarig på Smittskyddsinstitutet.

Förra året anmälde 2 600 personer sig till sajten, och i år siktar man på 3 500 personer.  Men från myndighetens sida är webbsidan fortfarande under utveckling.

– Den här säsongen fokuserar vi på att utveckla det bästa systemet för att kunna få allmänhetens hjälp.  Förra året kunde vi få en bild av hur influensan spred sig, men vi behöver fler deltagare för att det ska bli riktigt bra, säger AnnaSara Carnahan.

Informationen som samlas in används bland annat i myndighetens influensarapporter som i sin tur ska hjälpa arbetsplatser och sjukvård att hinna förbereda sig för hög frånvaro och många vårdsökande.

Nytt för i år är en karta som visar smittspridningen län för län.

Idén med en webbsida kommer från Holland, där en gemensam sida för både Holland och Belgien har lyckats samla 20 000 personer.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev